• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Dopingjager Van Eenoo: "Onderschatting en amateurisme in Rio"

  Peter Van Eenoo pleit voor meer professionalisme.

  Video player inladen ...
  0 / 0

  Peter Van Eenoo pleit voor meer professionalisme.

  Video player inladen ...
  Het Wereldantidopingagentschap WADA is bijzonder kritisch voor het antidopingbeleid op de Olympische Spelen in Rio. Atleten konden niet gevonden worden en een honderdtal stalen waren niet te identificeren, zo blijkt uit een rapport van het WADA. Dopingexpert Peter Van Eenoo pleit voor meer professionalisme bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

  Het rapport van het WADA toont heel wat hiaten aan in de dopingstrijd tijdens de Spelen in Rio. Vooral bij de staalafname en de planning liep het fout. Toch wil Peter Van Eenoo, hoofd van het Gentse dopinglab, nuanceren.

  "We moeten niet panikeren, een rapport belicht altijd meer zwakke dan goede punten. Maar er is wel één en ander niet gelopen zoals men gehoopt of gepland had", zegt Van Eenoo.

  Ruim de helft van de geplande testen kon niet doorgaan, omdat atleten niet opdaagden. "Dat zal in volle voorbereiding van de Spelen geweest zijn, wanneer de atleten nog niet allemaal aanwezig waren in het dorp. Toen ze er allemaal waren, ging het een pak beter."

  Van Eenoo ziet vooral een probleem qua logistiek en planning. "Men heeft het serieus onderschat en is misschien af en toe amateuristisch geweest, terwijl op de Spelen alles op topniveau moet zijn."

  "In dit geval lag de fout wellicht niet bij de atleten. Men gaat er altijd van uit dat er voorafgaand aan de Spelen reeds atleten aanwezig zijn en dat men die makkelijk kan controleren, maar zo makkelijk is dat niet in de praktijk."

  "Het is ook niet omdat ze allemaal in een dorp zitten, dat ze ook effectief aanwezig zijn op hun kamer. Die zijn gaan trainen, gaan genieten van het leven."

  "IOC moet professioneel antidopingteam oprichten"

  Dopingbestrijding kost geld en net daar knelde volgens Van Eenoo het schoentje in Rio. "Brazilië zit in een economische crisis en op het einde zijn de fondsen de dieperik ingegaan. De dopingstrijd is dan het eerste waarop men bespaart. De mooie stadions bouwt men nog, omdat men daarmee voor het oog van de camera komt. Met de dopingstrijd krijg je die aandacht niet tenzij de media zo'n rapport oppikt. Ik denk dat ze het zich nu wel beklagen."

  Sommige stalen konden niet meer toegewezen worden aan atleten, bijzonder pijnlijk vindt Van Eenoo. "Dat is echt verschrikkelijk en onvergeeflijk, omdat een atleet een stuk van zijn privacy heeft opgegeven om dat staal af te staan. Daar moet je echt voorzichtig mee omgaan."

  De verantwoordelijkheid lag grotendeels bij de Brazilianen, maar ook het IOC zat mee in het schuitje. "Zij moesten zorgen voor een goede controle en daar opvolging van doen. Daar is men blijkbaar tekort geschoten. Het is cynisch dat net op een moment dat er erg veel aandacht gaat naar de dopingstrijd er zulke grote blunders begaan worden."

  Vraag is natuurlijk hoe dergelijke blunders in de toekomst vermeden kunnen worden. "Het IOC zal lessen trekken uit dit rapport en een professionele unit oprichten om de dopingcontroles te doen."

  "Het Paralympisch Olympisch Comité heeft al zo'n professioneel team, bij het IOC is dat een ad hoc comité met een paar professionals die niet gewend zijn om met elkaar te werken. Het IOC zal nu ook zo'n professioneel team opstarten en dat zal de begeleiding al een stuk beter maken."