• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Geraardsbergen: "We betalen 50.000 euro voor passage over Muur"

  Tom Boonen in 2010 op de mythische Muur van Geraardsbergen.

  Dankzij de start in Antwerpen ligt de Muur van Geraardsbergen opnieuw op het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Daar hangt wel een prijskaartje aan vast. Geraardsbergen moet 50.000 euro op tafel leggen voor de passage van Vlaanderens Mooiste over de Muur.

  In 2012 verhuisde de finish van de Ronde van Vlaanderen van Meerbeke naar Oudenaarde en dat betekende ook dat de Muur van Geraardsbergen uit het parcours van de Ronde verdween. Dat veroorzaakte heel wat ophef.

  Met een start in Antwerpen maakt de Muur volgend jaar zijn comeback. "Op zo'n 90 kilometer van de finish trekken de renners over de Muur", zegt Véronique Fontaine, schepen van Sport in Geraardsbergen, op TV Oost.

  "De zeven "Dorpen van de Ronde" zijn het voorgerecht, de Muur vormt het hoofdgerecht en het dessert is dan in Oudenaarde." En het hoofdgerecht heeft zijn prijs: "Wij hebben daar 50.000 euro voor betaald."

  "Het is moeilijk om te zeggen of dat gerechtvaardigd is. Wij hebben veel organisaties die de Muur willen gebruiken en daar geen geld voor vragen, maar natuurlijk is de Ronde iets speciaals."

  Dendermonde betaalt niet aan de Ronde

  Dendermonde heeft er dan weer voor gekozen om niet te betalen voor een zekere passage van de renners. "Wij zouden heel graag hebben dat de Ronde in Dendermonde komt", zegt schepen van Sport Carine Verhelst.

  "Maar wij hebben de keuze gemaakt om dat geld te investeren in de sportclubs: 10.000 euro voor de topsportclubs en 20.000 euro voor de aankoop van terreinen en gebouwen." Zo is Dendermonde geen "Dorp van de Ronde", maar misschien doet de Ronde Dendermonde toch nog aan op 2 april 2017.