• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Als Kompany al zegt dat hij moe is, heb je als trainer iets heel verkeerds gedaan"

  Vincent Kompany bleef gisteren in de League Cup na 45 minuten in de kleedkamer. "Hij had zelfs nooit mogen spelen", zegt de Nederlandse inspanningstrainer Raymond Verheijen, die brandhout maakt van de trainingsmethodes van Manchester City-trainer Josep Guardiola.

  Vincent Kompany maakte afgelopen weekend zijn rentree na een zoveelste blessure. Tegen Southampton speelde hij 77 minuten mee. Woensdagavond in de League Cup tegen Manchester United verscheen hij opnieuw aan de aftrap, maar tijdens de rust bleef hij vermoeid in de kleedkamer.

  "Wat er met Kompany gebeurd is, is een heel groot risico. Eigenlijk liep het zondag al fout door hem meteen bijna 80 minuten te laten spelen. Een speler die terugkomt uit blessure moet wennen aan matchritme, want hij ontwikkelt veel meer vermoeidheid dan zijn fitte ploegmaats," legt Raymond Verheijen uit.

  "Op dat moment wordt het risico op blessures veel groter. Zeker bij een speler met de blessuregeschiedenis van Kompany moet je heel geleidelijk opbouwen. Hij had zondag maar 45 of maximaal 60 minuten mogen spelen."

  "Onderzoek heeft aangetoond dat het zelfs voor volledig fitte spelers onmogelijk is om 100% te herstellen als er maar twee dagen tussen twee wedstrijden zit. Dan is het voor iemand als Kompany helemaal onmogelijk. Hij had gisteren nooit mogen spelen. Het is dan ook volstrekt normaal dat hij tijdens de rust zei dat hij niet meer kon."

  "Zoiets zou Vincent Kompany normaal nooit zeggen. Hij is iemand die altijd wil spelen, een echte strijder. Maar als zelfs iemand zoals hij tijdens de rust zegt dat hij niet meer kan, dan heb je als trainer toch iets heel erg verkeerds gedaan."

  "Guardiola kan moeilijk bepalen waar de grens ligt voor zijn spelers"

  Dat zulke beslissingen ook vanuit de medische staf komen, wimpelt Raymond Verheijen in het geval van Guardiola af. "Bij Bayern München is Guardiola in conflict gekomen met dokter Müller-Wohlfahrt, die al 40 jaar bij Bayern en de Duitse nationale ploeg werkte", zegt Verheijen.

  "Voor de komst van Guardiola was Bayern van alle ploegen in de Champions League tien jaar lang de club met de minste blessures. Na drie jaar Guardiola was Bayern de slechtste van de klas. In plaats van in de spiegel te kijken, heeft hij toen de schuld bij de medische staf gelegd, waardoor de dokter is opgestapt."

  "Door zijn ervaring bij Bayern heeft Guardiola bij zijn komst in Manchester geëist dat alle leden van de medische staf zich zouden aanpassen aan zijn werkwijze. City heeft hem die bevoegdheid gegeven. De medische staf is nu een verlengstuk van de trainer, waardoor hij absoluut verantwoordelijk is voor wat er gisteren met Kompany gebeurd is."

  "Het probleem met trainers als Guardiola, die heel intens en veeleisend trainen, is dat zij weten dat ze zó goed zijn dat een uurtje extra trainen hun ploeg weer wat beter maakt. Dat is heel verleidelijk en dus kunnen ze heel moeilijk voor zichzelf bepalen waar de grens ligt zonder dat het ten koste gaat van de spelers. Ze kunnen niet op tijd stoppen."

  "Ik verwacht ook niet dat er snel verandering zal optreden. Omdat Guardiola zoveel prijzen pakt, wordt hij telkens bevestigd in zijn werkwijze. Ik verwacht, zeker aan het einde van het seizoen, nog wel wat blessures bij Manchester City. Het zou hem nochtans sieren, mocht hij zich aanpassen en openstaan voor nieuwe ontwikkelingen. Maar hij heeft niet de juiste lessen getrokken uit zijn periode bij Bayern en een grotere spiegel als toen zal hem niet meer voorgehouden worden."