Ga naar de inhoud

De volgende drie jaar zijn er telkens 7 "Dorpen van de Ronde"

 wo 26 oktober 2016 11:52
Sint-Niklaas, Hamme-Zogge, Berlare, Aalst, Erpe-Mere, Herzele en Zottegem zijn de volgende drie jaar "Dorp van de Ronde". Ze vormen de nieuwe aanloopstrook naar de Vlaamse Ardennen. "Al die steden hebben een link met de Ronde of de Vlaamse wielergeschiedenis", zegt koersdirecteur Wim Van Herreweghe.

De 101e editie van de Ronde van Vlaanderen gaat op zondag 2 april 2017 van start in Antwerpen, dat de plaats inneemt van Brugge.

"Een nieuwe startplaats betekent ook een nieuwe aanloopstrook richting de Vlaamse Ardennen", stelt Wim Van Herreweghe. "Heel wat steden en gemeenten stelden zich de voorbije maanden kandidaat voor een passage van de Ronde en het statuut "Dorp van de Ronde"."

Flanders Classics besloot vast te houden aan het label "Dorp van de Ronde", maar verandert het geweer van schouder en koos de komende drie jaar niet voor 1 maar 7 partnersteden en -gemeenten als ankerpunten van de vernieuwde Ronde.

"Er waren verschillende opties om vanuit Antwerpen naar de Vlaamse Ardennen te rijden, we hebben gekozen voor een aanloopstrook door steden en gemeenten die écht koers ademen. Die hebben we gevonden in die gemeenten en steden waar het wielrennen leeft. Van elke doortocht in die zeven "dorpen" willen we een feest maken."

"Alle "dorpen" hebben een historische link met de Ronde. In Sint-Niklaas is de Ronde 20 jaar lang van start gegaan, Hamme-Zogge vormt de bakermat van Greg Van Avermaet, Berlare is Fred De Bruyne, Aalst is een wielergekke stad, Erpe-Mere is Lucien van Impe, Herzele organiseert al 48 jaar de Ronde van Vlaanderen voor juniors en zo rijden we naar Zottegem, waar we met de Lippenhovestraat en de Paddestraat de eerste hindernissen van de Vlaamse Ardennen krijgen."

"Voor drie jaar, want zo kun je iets opbouwen"

"De "dorpen" zijn meteen voor drie jaar verkozen. Bewust, want zo kun je iets opbouwen en elk jaar een ander acccent leggen", zegt Van Herreweghe. "Het ene jaar kun je bijvoorbeeld focussen op kinderen en scholen, het andere op een andere bevolkingsgroep. We willen zo veel mogelijk mensen aanspreken en we willen dat de Ronde er leeft, zoals we het in West-Vlaanderen ook altijd gekend hebben."