• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Een heel seizoen duels tussen Van Aert en Van der Poel? "We kunnen dit alleen maar toejuichen"

  Van Aert en Van der Poel samen in de helikopter afgelopen weekend.

  Het veldritseizoen is een dikke maand oud en één grote lijn tekent zich af: Wout van Aert en Mathieu van der Poel verdelen de koek onder elkaar. Sporza-cocommentator Paul Herygers en ex-teammanager Hans van Kasteren analyseren de eerste weken.

  Wat is jullie tijdens de eerste zes weken opgevallen?

  Van Kasteren: "Dat we heel mooie en spannende duels te zien gekregen hebben. Het veldrijden leeft van duels, zowel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel als de groep erna met renners die aan elkaar gewaagd zijn en als stoorzender voor Wout en Mathieu kunnen fungeren."

  Herygers: "Ik had Mathieu van der Poel niet zo snel zien aansluiten. En het mooie is: Wout trekt zich daar aan op. Er is zo weinig verschil tussen de twee dat je het bijna niet voor mogelijk houdt. Het draait nu echt om details: een valpartij of de ketting eraf. Het is tijdens die duels op het scherp van de snee wachten op dat kleine tegenslagje. Het is lang geleden dat we zoiets gezien hebben."

  Mooi duel tussen Van Aert en Van der Poel in Gieten:

  Kunnen Van Aert en Van der Poel deze duels een heel seizoen aangaan?

  Herygers: "Ja. Ze kunnen dat fysiek aan. Het gaat "maar" over 45 uur competitie. Als ik die jongens zie rijden en als ik zie wat ze in de zomer al allemaal gepresteerd hebben, dan twijfel ik daar niet aan. Ik denk dat het seizoen voorbij zal zijn zonder dat beiden een terugval gehad hebben."

  "Dat de anderen voor de derde plaats moeten rijden, is frustrerend voor hen, maar ik denk wel dat iedereen in het veld zich daar op dit moment bij kan neerleggen. Het is jammer voor de anderen dat ze de aansluiting niet kunnen maken, maar de twee huidige toppers kunnen op alle parcoursen uit de voeten. Ze zijn zo perfect en volmaakt dat we dit beeld nog wel eens jaren zouden kunnen zien."

  Van Kasteren: "We waren altijd bang voor wat er na het tijdperk-Sven Nys zou komen, maar we zien momenteel enorm spannende duels. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Wie ik tegenvallen vind momenteel? Kevin Pauwels, die het op snelle banen normaal altijd goed doet. Tom Meeusen valt bij momenten ook wat tegen, maar het seizoen is nog zo jong. Je mag niet van iedereen meteen alles verwachten."

  Meeusen: "Leuk om Sven in ons team te hebben"

  Video player inladen ...

  Hoe doet Sven Nys het na zijn overstap als manager naar Telenet-Fidea?

  Van Kasteren: "In mijn ogen zeer goed. Ik zie Sven dikwijls bezig. Chapeau, hij is bijvoorbeeld niet te lui om zelf eens een doos uit te pakken. Het probleem is dat de mensen misschien te veel van de ploeg als geheel verwachten. Maar je zit met die twee toppers en dus moet je ook al eens tevreden durven te zijn met een goed resultaat. Je moet ook naar het brede kader kijken: bij de juniores, de beloften en de dames doet de ploeg van Sven goed mee."

  Herygers: "Er zijn renners, zoals Tom Meeusen, die het anders aangepakt hebben in het verleden. Onder Hans van Kasteren was hij vrijer, terwijl Sven Nys zeer kort op de bal speelt. Tom moet zich nu even aanpassen, maar hij zal er sterker van worden."

  Van Kasteren: "Ik heb nooit druk gelegd, behalve als het december werd. Ik liet iedereen rustig zijn gang gaan in de beginfase van het seizoen. Ik vind niet dat Sven te veel druk legt, hij verwoordt het alleen anders dan ik. Ik stond meer als vriend tussen de renners. Sven doet het op zijn manier en daar is zeker niks mis mee." 

  Sven Nys: "Dat ik teleurgesteld ben in de prestaties van de ploeg is niet waar"

  Video player inladen ...

  Is de indruk correct dat er voorlopig minder volk dan vorig jaar naar de cross komt?

  Van Kasteren: "Ik denk van niet, of hoogstens een heel klein beetje omdat echt elke wedstrijd nu live op tv komt. Wat je wel hebt: er zijn misschien wel mensen die nu meer kiezen: daar wel en daar niet, want het is niet alleen toegangsgeld dat ze moeten betalen, maar ook eten en drinken."

  Herygers: "In Ronse was er misschien wat minder volk, ondanks de topomloop. Hetzelfde geldt voor Valkenburg. Maar je kunt hier pas echt besluiten over maken na de Koppenbergcross van volgende week. Het weer was de voorbije weken ook veel te goed om zomaar naar de cross af te zakken. Ik denk dat dat een beetje meespeelt."

  Er was wel een hoop volk in Zonhoven, waar Van der Poel won voor Van Aert:

  Video player inladen ...

  Hans, heb jij Michael Vanthourenhout benaderd om van team te veranderen?

  Van Kasteren: "Ik heb Michael gebeld om te vragen of hij al een manager heeft. Ik heb hem persoonlijk mijn diensten aangeboden. "Als je niemand hebt, wil ik dat best voor je doen", zei ik hem. Meer niet. Jurgen Mettepenningen, de manager van Marlux-Napoleon Games, heeft me daarover gebeld, maar ik heb hem gezegd dat het helemaal niet de bedoeling was om Michaël naar een andere ploeg te lokken. Je moet er niks achter zoeken."

  Herygers: "Of ik al een manager heb (lacht)? Neen. Maar dit heeft altijd bestaan, dat is geen staatsgeheim. Je probeert mensen te benaderen en wie weet vloeit daar iets uit voort."

  Van Kasteren: "Dat zal nooit gebeuren, Paul. Ik zal nooit nog een veldritteam opstarten. Nu niet, in de toekomst niet. Anders had ik mijn ploeg vorig jaar niet verkocht. Nogmaals: je moet het in de juiste context zien. Ik ben nog een beetje betrokken als manager van drie renners. Veel meer wil ik niet doen, want anders moet ik te veel in België blijven (terwijl hij graag in Zuid-Spanje vertoeft, red)."

  Van Kasteren in december 2015: "Telenet en Fidea hebben voor Nys gekozen"