• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Tourné: "Belgische baanwielrenners leunen aan bij wereldtop"

  De Belgen veroverden op het EK zes medailles.

  Het EK baanwielrennen was met zes medailles een succes voor de Belgen. "Dit had onze sport nodig", zegt ex-renner Stan Tourné, "want te weinig jongens kiezen op dit moment voor de baan."

  Eén gouden, drie zilveren en twee bronzen medailles. Dat is de mooie oogst van de Belgische renners op het voorbije EK baanwielrennen. "Dat had ik eigenlijk niet verwacht", vertelt Tourné. "We hadden uiteraard enkele medaillekandidaten, maar dit is toch een onverhoopt succes."

  "Je wist dat we met deze renners vroeg of laat zouden oogsten. Het vorige EK was nog een teleurstelling. Nu waren het grotendeels dezelfde renners, maar hadden ze het geluk wel aan hun zijde. Ze hadden ook weer iets meer ervaring, maar het zat vooral allemaal mee op de juiste dag. Dat is een kampioenschap."

  Er ontbraken op het EK wel enkele toppers. "De afwezigen hebben altijd ongelijk. Het blijft toch een EK en dat is toch mooi om mee te maken. Deze lijn kunnen de Belgen nu doortrekken op wereldkampioenschappen. Er zijn natuurlijk nog betere renners, maar ze leunen toch aan bij de wereldtop. Als ze een goeie dag hebben, kunnen ze misschien wel eens iets rapen."

  Hoe ziet Tourné de toekomst van het baanwielrennen? "Bij de vrouwen is de opvolging verzekerd. Je moet D'hoore nog niet afschrijven natuurlijk, maar Kopecky kan haar zeker opvolgen. Ze heeft kwaliteiten in elk onderdeel en ze is nog jong."

  "Bij de mannen is het zoeken. De jeugd is niet echt gemotiveerd om voor de piste te kiezen. Er is ook geen geld mee te verdienen. Van de piste kan je niet leven. Toch heb je de baan wel nodig. Veel renners die nu top zijn op de weg komen van de baan. Kijk maar naar Gaviria.

  "Eigenlijk zou je de jeugd moeten verplichten om op de baan te rijden want als je 20 bent, is het te laat om te beginnen. Daarom zijn deze medailles mooi. Die aandacht en uitstraling had onze sport nodig."

  "Hoop dat De Buyst de juiste keuze gemaakt heeft"

  Jasper De Buyst is een van de talenten die de baan links wil laten liggen voor de weg. "Ik hoop echt dat hij de piste niet helemaal laat vallen. Want je moet toch presteren op de weg, anders word je misschien snel afgeschreven."

  "Als je in de rol van knecht geduwd wordt, verdwijn je snel. Kijk maar naar wat er met Francis De Greef gebeurd is bijvoorbeeld. De Buyst moet zorgen dat dat niet zijn verhaal wordt."