• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Syrische vluchteling is lijnrechter bij Leest-Hingene: "Maar droom van 1e klasse"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Een jaar geleden belandde Muhammad Jarkas na tal van omzwervingen in België. Nu timmert hij in ons land aan een carrière als scheidsrechter. Gisteren was zijn eerste match. "Het was fantastisch. Ik heb er enorm van genoten."

  "5 kilometer gezwommen om tot in Griekenland te geraken"

  Muhammad Jarkas vluchtte vorig jaar wegens de oorlog van het Syrische Aleppo naar Turkije. "Daar heb ik twee maanden gezeten, maar ik had er geen toekomst."

  Jarkas koos ervoor om via Griekenland Europa binnen te trekken. "Het plan was eerst om de boot te nemen, maar ik vertrouwde de mensen die dat moesten regelen niet. Dus heb ik maar besloten om 5 kilometer te zwemmen. Gelukkig ben ik fit genoeg. Ik deed er 2u15' over."

  Jarkas showt op zijn Facebook-pagina trots zijn scheidsrechterbadge

  "Nederlands is niet zo moeilijk, het lijkt wat op Engels"

  De 31-jarige Jarkas was in Syrië al scheidsrechter. "Sinds 2008 floot ik matchen in de eerste klasse." In België moet hij weer helemaal onder aan de ladder beginnen, als lijnrechter bij Leest-Hingene in 4e provinciale.

  "Dit is toch al een belangrijke stap voor mij, al wil ik graag hogerop. Ik werk hard om daar te geraken. Ik droom om ooit in de grote stadions te staan en een match in eerste klasse te leiden."

  Daarvoor moet Jarkas wel eerst Nederlands leren. "Dat is belangrijk om een goed contact met de trainers en de spelers te hebben. Ik vind Nederlands niet zo moeilijk, want het lijkt wat op Engels."

  "Hij verstaat al veel Nederlands en de voetbaltaal is universeel"

  Geert Mertens was hoofdscheidsrechter bij Leest-Hingene. "Ik vind het fantastisch dat Muhammad dit kan waarmaken na die lange weg die hij heeft afgelegd. Ik steun hem volledig, ik ga hem altijd halen en terugbrengen."

  De communicatie is voor Mertens geen probleem. "Hij is al aan zijn tweede cursus Nederlands bezig en verstaat al heel veel. Op het veld communiceren we trouwens vooral met hoofdbewegingen. Dat is universeel."

  Jarkas was in Syrië een gevierd scheidsrechter