• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  IOC gaat ondergedoken Russische klokkenluiders dan toch steunen

  Stepanova en Stepanov bij hun getuigenis.

  Joelia Stepanova en Vitali Stepanov, het Russische koppel dat getuigde over de dopingproblematiek in Rusland, krijgen steun van het Internationaal Olympisch Comité IOC. "We zijn heel dankbaar voor deze kans die het IOC ons biedt", zegt het koppel.

  Joelia Stepanova, een 800m-loopster, en haar echtgenoot Vitali Stepanov waren de kroongetuigen in een explosieve documentaire van de Duitse tv-zender ARD die in december 2014 het georganiseerde dopinggebruik in Rusland aanklaagde.

  Het koppel veroorzaakte een aardverschuiving in het Russische sportlandschap, maar moest na de getuigenis ondergedoken leven in de Verenigde Staten.

  Het IOC kreeg veel kritiek over het dossier, ook al omdat Stepanova door een eerdere dopingschorsing niet welkom was op de Spelen in Rio. "We zijn niet verantwoordelijk voor de mogelijke gevaren die Stepanova loopt", zei het IOC in Rio.

  Een meeting tussen IOC-voorzitter Thomas Bach en het Russische koppel heeft goed nieuws opgeleverd voor de klokkenluiders. Stepanova krijgt een beurs waardoor ze kan blijven trainen, Stepanov wordt consultant van het IOC. Hij zal de federatie adviseren over dopingcontroles.

  "We zijn heel dankbaar voor deze kans die het IOC ons biedt", zegt Stepanov. "We zijn blij dat we nu in een positie zitten om verder tegen doping te strijden."