• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wijnants over Chelsea-United: "Applaus van fans voor ex-coach Mourinho"

  Mourinho bekampt Chelsea zondag vanaf 17u.

  José Mourinho keert zondag voor het eerst sinds zijn ontslag als trainer van Chelsea terug naar Stamford Bridge. Met Manchester United probeert Mourinho Chelsea het zwijgen op te leggen. Premier League-kenner Stef Wijnants blikt vooruit op de Engelse clash. "Mourinho kan natuurlijk niet zeggen dat Chelsea niet de club van zijn hart is. Maar tijdens de match zal dat niet spelen."

  "Zelfs Conte vroeg tussen de regels om respect te tonen"

  De wedstrijd zal toch een geladen moment zijn, zeker voor de Chelsea-supporters. Zij hebben al opgeroepen om voor en na de match te applaudisseren en om respect te tonen. Voor hen heeft Mourinho heel veel betekend.

  Hij wilde vorig jaar ook niet weg. De directie heeft hem buitengezet. En voor de Chelsea-fans heeft hij nog altijd 3 van de 5 landstitels uit de clubgeschiedenis behaald. Zelfs Antonio Conte liet tussen de regels verstaan dat ze voor de match respect moeten tonen.

  Ook na zijn eerste periode is hij altijd rond die club blijven hangen. Spelers zoals Lampard, Drogba en Cech spraken destijds nog vaak over hem.

  Maar dat is bij deze generatie spelers iets anders. Je hebt het verhaal van de fans, maar het verhaal van de spelers verschilt toch.

  Vorig jaar is hun samenwerking op grote ellende uitgedraaid. De spelers wilden niet meer met hem verder en de meerderheid zit nog altijd bij Chelsea. Zij willen niet alleen van United winnen, maar ook van Mourinho.

  "Mourinho kan niet zeggen dat Chelsea niet de club van zijn hart is"

  Of die terugkeer ook een item voor Mourinho vormt? Hij keerde in 2010 al eens terug naar Stamford Bridge, met Inter Milaan in de Champions League. Toen kreeg hij ook een overweldigend applaus.

  Nu zit hij natuurlijk bij Manchester United, een van de vijanden. Maar voor de match zullen de Chelsea-supporters bewijzen dat ze hoog oplopen met Mourinho.

  En hij kan natuurlijk niet zeggen dat Chelsea niet de club van zijn hart is. Maar tijdens de match zal dat niet spelen.

  "Ik heb de indruk dat Chelsea een beetje verder staat dan United"

  Wat ik tot nu toe van Manchester United vind? Ze weten dat Mourinho tijd nodig heeft. En ik twijfel er niet aan dat die teamspirit ook in de ploeg zal komen. Er is alleszins zeer veel talent om heel hoog te eindigen.

  United heeft weliswaar niet meer punten dan vorig jaar onder Van Gaal, maar Mourinho bouwt altijd tot wanneer iedereen begrijpt wat hij precies wil. Hij zegt niet voor niets dat hij in het tweede jaar bij zijn clubs altijd kampioen wordt.

  Ik heb wel de indruk dat Chelsea een beetje verder staat dan United, omdat bij die club deels een nieuwe ploeg gebouwd moet worden rond Pogba en Ibrahimovic. Dat is toch iets anders dan wat Chelsea te verduren krijgt.

  De toppers van United hebben nog niet gebracht wat men ervan verwacht had. Dat kun je ontgoochelend noemen. Maar Pogba speelde gisteren wel geweldig tegen Fenerbahçe, maar dat is niet hetzelfde als tegen Chelsea.

  "Ik ben benieuwd hoe beide ploegen het zullen aanpakken"

  Ik ben benieuwd hoe beide ploegen het zullen aanpakken. Conte is aan het seizoen begonnen met 10 spelers die vorig seizoen ook onder Mourinho het seizoen hadden aangevat. Maar de laatste weken is hij overgeschakeld naar een 3-4-3-systeem.

  Manchester United speelde dan weer het "typische Mourinho-spel" tegen Liverpool: zorgen dat je geen tegengoal krijgt en hopen op een kans. Die is er niet geweest tegen Liverpool, maar United werd er ook niet weggeveegd.

  Mourinho kent Chelsea in elk geval door en door en ik vermoed dat hij tegen zijn ex-club ook wel iets zal willen doen.

  Stef Wijnants