• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van den Spiegel: "Ann Wauters is een levende legende"

  Ann Wauters pakt nog maar eens een prijs.

  Ann Wauters (36) heeft afgelopen nacht nog een prijs toegevoegd aan haar indrukwekkende erelijst. Met de LA Sparks won Wauters de WNBA. "De carrière van Ann is ongelofelijk. Ze is een van de allergrootste sportvrouwen die ons land ooit gekend heeft", zegt ex-basketbalspeler Tomas Van den Spiegel aan Sporza.

  "Ann is zo verliefd op het spelletje"

  "De carrière van Ann Wauters is ongelofelijk", steekt Tomas Van den Spiegel bij Sporza van wal. "Ze is een beetje op haar retour en ze heeft dit seizoen niet zoveel gespeeld, maar dat is normaal. Je kunt bijna niet meer bijhouden hoeveel trofeeën ze gewonnen heeft in haar lange carrière."

  "Respect is vanuit alle hoeken op zijn plaats. Zo lang aan de top staan is uitzonderlijk. Ze is misschien een stapje trager geworden en ze is minder atletisch, maar ze compenseert dat met al haar ervaring en een enorme dosis intelligentie."

  "En misschien wel het belangrijkste aspect: Ann is zo verliefd op het spelletje, ze doet niets liever dan basketbal spelen. Ik was deze sport zelf op een bepaald moment beu, maar ik denk dat dat bij Ann nooit zal gebeuren."

  "Dat is natuurlijk ook een enorme kwaliteit: je op die leeftijd en na zo'n lange carrière nog dagelijks motiveren voor al die trainingsarbeid en op zoek gaan naar absolute topprestaties."

  "Als team sta je te springen om Ann in te lijven door haar leiderschap en intelligentie"

  "Ann heeft een enorme reputatie opgebouwd. Ook al speelt ze nu niet meer zoveel, als team sta je te springen om Ann in te lijven door haar leiderschapskwalititeiten en intelligentie", legt Van den Spiegel uit.

  "Een team kan zich aan haar optrekken. Ook al staat ze niet op het terrein, ze weet altijd wat er moet gebeuren. Als team kun je je geen betere figuur op en naast het terrein wensen dan Ann."

  "Als ploeg train en leef je vaak samen. Een team heeft altijd een hiërarchie en dan is het belangrijk om rolmodellen te hebben, mensen waar naar opgekeken wordt door jongere speelsters en waar zij iets van kunnen leren. Ik denk dat dat misschien wel de beste omschrijving is van de speelster die Ann vandaag geworden is."

  "We moeten Ann met z'n allen enorm respecteren"

  Ann Wauters lijkt na haar succesverhaal in de WNBA in Turkije een nieuw hoofdstuk in haar carrière te schrijven. "Ann zei twee jaar geleden al dat ze het moeilijker kreeg. Maar ze heeft gelijk dat ze voortdoet. Er is geen mooier bestaan dan dat van een professionele sporter."

  "Het is ook niet zo dat ze in België bij een club uit tweede provinciale aan de slag zal gaan. Ook in Turkije zal ze nog altijd op een zeer hoog niveau spelen. Ze vervalt dus niet tot het niveau dat niet meer doet denken aan wie ze ooit geweest is."

  Wauters heeft tijdens haar carrière bijzonder veel trofeeën verzameld, maar werd nooit verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. "De meeste sporters die grotendeels in het buitenland actief zijn zoeken erkenning in eigen land. Ik denk dat dat voor Ann niet anders is."

  "Als we haar carrière analyseren, dan had ze sowieso eens de trofee voor Sportvrouw van het Jaar moeten winnen. Maar ze is gebotst op de generatie Clijsters-Henin."

  "Maar Ann is een van de allergrootste sportvrouwen die ons land ooit gekend heeft, in een ploegsport én in het buitenland. We moeten Ann met z'n allen enorm respecteren. Ze is een levende legende die nog steeds speelt."