• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Europese liga's verwerpen CL-hervorming: "Oplossing tegen maart of we spelen op Europese avonden"

  Ludwig Sneyers vertegenwoordigt de Pro League binnen de EPFL.

  De vereniging van Europese voetballiga's (EPFL) ligt op ramkoers met de UEFA over de Champions League-hervorming die ze aflopen zomer door de strot geduwd kreeg. "De EPFL werd niet gehoord en vraagt nieuwe onderhandelingen", zegt Ludwig Sneyers, CEO van de Belgische Pro League. "Als er tegen maart geen oplossing is, zullen wij vrij onze speeldata kiezen die wij willen en geen rekening meer houden met de Europese data."

  Eind augustus kwam de UEFA met het verrassende nieuws dat vanaf 2018 de grote Europese competities - Spanje, Duitsland, Engeland en Italië - vier rechtstreekse tickets krijgen voor de poulefase van de Champions League. Zo zijn er 16 van de 32 plaatsen meteen ingevuld, in plaats van 11 nu.

  De gegarandeerde tickets voor de kampioenen van de nummer 11 en nummer 12 gerangschikte liga's - nu Zwitserland en Tsjechië - vervallen. België, momenteel negende, behoudt zijn rechtstreeks ticket.

  Dus voor kleinere landen wordt het moeilijker om tot het kampioenenbal toe te treden.

  Ook de verdeling van de gelden is een doorn in het oog van de EPFL, want de gekwalificeerde clubs kunnen meer tv-rechten verdelen in het nieuwe voorstel. De UEFA praatte voor zijn hervorming met de grote Europese clubs en wil ze met het nieuwe format paaien om geen eigen "supercompetitie" op te starten.

  Sneyers: "Er moet een oplossing komen tegen maart"

  Vandaag op de algemene EPFL-vergadering in Zürich waren 23 van de 25 leden aanwezig, onze Pro League werd vertegenwoordigd door CEO Ludwig Sneyers. Hij vertelt het gevoelen dat leeft aan Sporza.

  "De Europese liga's, inclusief de Engelse, Spaanse, Franse, Italiaanse en Duitse, dus ook de grote liga's, zijn niet tevreden over hoe het proces gegaan is."

  "We zijn totaal niet betrokken bij de onderhandelingen. Dat is één probleem. We willen in de toekomst een vast zitje in het Uitvoerend Comité van de UEFA, zodat we als stakeholder gehoord worden."

  "Ten tweede gaan we ook niet inhoudelijk niet akkoord met de genomen beslissingen. Die besprekingen moeten opnieuw gebeuren. We zien vier punten: de access list (welke landen hebben rechtstreeks toegang tot de poulefase), de gelden die daar verdeeld worden, de solidariteit en de kalender."

  Alleen Italië heeft tegengestemd. De andere grote liga's steunen de EPFL wel: "Voor elke liga is het belangrijk om ook in de eigen liga een zeker evenwicht te behouden. Dat is die fameuze "competitive balance". Het is belangrijk om binnen een liga één snelheid te behouden en niet één of twee clubs te hebben die erbovenuit steken. Want zo is de eigen competitie niet meer interessant voor het eigen land."

  "Daarom zijn de grote liga's ook niet geïnteresseerd in de beslissingen. Spanje was daar heel duidelijk in met een paar belangrijke tussenkomsten. Die zeggen "Neen, wij zijn geen vragende partij voor vier rechtstreekse tickets". Idem dito Duitsland en Engeland."

  "Memorandum of Understanding met UEFA opgezegd met opzegtermijn"

  Sneyers rekent er nog stellig op dat er aanpassingen komen aan de hervorming. "De EPFL heeft zijn Memorandum of Understanding vandaag opgezegd met een opzegtermijn. De UEFA wist dat dit kon gebeuren."

  "Heel concreet: we willen dat de onderhandelingsperiode nu zo snel mogelijk begint en we een akkoord hebben voor 15 maart."

  Dat opgezegde Memorandum is een stok achter de deur: "Een van de dingen waarvoor we als liga's geld kregen was om niet onze kalender tegenover de kalender van de Europa League en de Champions League te plaatsen. Dat zat in dat Memorandum."

  "Als er geen oplossing komt, zullen wij vrij zijn om data te kiezen die wij willen. En dat geldt ook voor de Premier League en de andere grote liga's, die eigenlijk liever totaal geen rekening houden met die data."

  "Ik denk dat dit zeker en vast een stok achter de deur is. Ook de tv-zenders hebben er alle belang bij dat er duidelijkheid is over welke en hoe wedstrijden gaan uitgezonden worden. Zij zijn vragende partij dat er niets gezamenlijk wordt gespeeld. Ook zij zullen de nodige druk zetten."