• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "63 kunstgrasvelden met Vlaamse steun zijn conform de regels"

  Marc Wilmots op kunstgras.

  De 63 kunstgrasvelden die de voorbije jaren met steun van de Vlaamse overheid zijn aangelegd, zijn conform de Europese regels. Er zijn momenteel ook geen aantoonbare bewijzen dat sporten op dergelijke kunstgrasvelden een gevaar zou zijn voor de gezondheid. Dat heeft Vlaams minister van Sport Philippe Muyters donderdag in het Vlaams Parlement gezegd.

  In het Nederlandse reportageprogramma Zembla werd onlangs gewaarschuwd voor de mogelijke gezondheidsrisico's van sport op kunstgrasvelden. De rubbergranulaten die op de velden worden gestrooid, zouden kankerverwekkende stoffen bevatten.

  De reportage lokte heel wat ongeruste reacties uit en daarom liet Vlaams minister van Sport Philippe Muyters meteen een onderzoek uitvoeren naar de kunstgrasvelden in Vlaanderen. De Vlaamse overheid heeft de voorbije jaren de aanleg van dergelijke velden immers ondersteund.

  Intussen is al het een en ander in kaart gebracht. Zo telt Vlaanderen 306 kunstgrasvelden, waarvan er 63 zijn aangelegd met de steun van de Vlaamse overheid. Op die 63 velden is ook gewerkt met rubbergranulaten, maar de velden voldoen volgens Muyters aan de Europese regels.

  Of dat ook zo is voor de andere kunstgrasvelden is niet duidelijk. Minister Muyters adviseert de eigenaars daarom om contact op te nemen met hun leveranciers. Hij wil voor de velden die zonder de Vlaamse overheid zijn aangelegd ook de gemeentelijke sportdiensten inschakelen.

  Aan die diensten wordt gevraagd de info ook aan de Vlaamse overheid te bezorgen, zodat er een totaalbeeld kan worden gevormd. De minister benadrukt ook dat er uit eerdere rapporten en studies geen bewijzen zijn dat sporten op dergelijke kunstgrasvelden gevaarlijk zou zijn voor de gezondheid.

  Mocht uit lopend onderzoek - zowel in Europa als in de VS lopen studies - toch blijken dat er risico's zijn, wil Muyters meteen "de nodige stappen zetten".