• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Onderzoek Zuiddag: van voetbal tot capoeira in Brazilië

  Capoeira, zeer populair in Brazilië.

  Voor de editie ‘Zuiddag 2016’ trekken we naar Rio de Janeiro. Dit jaar gaat Zuiddag de strijd aan met armoede, onrecht en ongelijkheid op de grootste vuilnisbelt van Brazilië. De ideale gelegenheid om eens een kijkje te nemen in de sportgeschiedenis van dit land. Brazilië is top op sportvlak. Het is niet alleen goed in voetbal maar blinkt ook uit in capoeira, (beach)volleybal en watersporten.

  Voetbal

  Voetbal is de nationale sport in Brazilië, het is ook de populairste sport. Het nationale team werd al vijf keer wereldkampioen en heeft nog nooit een editie gemist.

  Veel spelers zoals Falcão, Pelé, Rivaldo, Rivelino, Romario, Ronaldo, Ronaldhino, Kaká en Neymar worden beschouwd als de beste spelers uit de geschiedenis. Momenteel staat het land 3e op de wereldranglijst.

  Capoeira

  Minder bekend dan voetbal maar in Brazilië minstens even belangrijk is capoeira. Het is een mengeling tussen dans en vechtsport.

  Er is geen winnaar of verliezer. Wel is vaak snel duidelijk wie het spel het best beheerst; wie is sneller en creatiever? Wie heeft er meer kennis van de regels? Wie heeft meer ervaring? Boven alles is capoeira een spel. De bewegingen, een karatetrap of een salto, worden uitgevoerd op muziek.

  Volleybal

  Brazilië maakt ook furore in het volleybal. Zowel in de zaal als op het strand behoren de Braziliaanse volleybalploegen tot de absolute top.

  In de zaal greep de Braziliaanse mannenploeg op het Zuid-Amerikaans volleybalkampioenschap nog nooit naast de gouden medaille.

  Het land is op dit moment de nummer één op de FIVB wereldranglijst en won dit jaar ook een gouden medaille op de Olympische Spelen.

  Ook in beachvolleybal (het mannenkoppel Bruno/Alison, Talita/Larissa bij de vrouwen) behoren de Brazilianen tot de top. Dat bewezen ze ook dit jaar op de Olympische Spelen waar zowel de mannen- als de vrouwenploeg een medaille won.

  Watersport

  Aangezien Brazilië aan de kust ligt, worden er heel veel watersporten beoefend zoals zeilen, openwaterzwemmen, kitesurfen, duiken,... Bij het openwaterzwemmen klinkt de naam van wereldkampioene Ana Marcela bekend in de oren. Bekende zeilers zijn Grael/Kinze (goud in Rio) en Scheidt. Voor hen is de Braziliaanse kust een paradijs.

  Wat is Zuiddag?

  Zuiddag is een organisatie voor en door jongeren. Een dag per jaar organiseert Zuiddag het project ‘Work for Change’, dat dit jaar valt op 20 oktober 2016. Jongeren gaan dan aan de slag in bedrijven en wat ze zouden verdienen, gaat naar een goed doel. Dit jaar koos Zuiddag voor een project in Rio de Janeiro. Daar steunen ze de jongeren op de grootste openluchtvuilnisbelt in Zuid-Amerika. Dit jaar werkten Lisa-Marie De Cock, Toon Boone en Janne Burggraeve op de Sporza-redactie.