• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Olympisch kampioene Tina Maze stopt met skiën

  In Sotsji skiede Maze naar goud in de afdaling en de reuzenslalom.

  Tina Maze bergt haar ski's op. Op 7 januari zet ze een punt achter haar topsportcarrière. De 33-jarige Sloveense won in haar carrière twee olympische titels, vier wereldtitels en 26 Wereldbekerwedstrijden.

  Op 7 januari zwaait Tina Maze af voor eigen publiek. Na de reuzenslalom van Maribor is het afgelopen. "Ik ben erg blij met wat ik bereikt heb. Ik heb niet meer de behoefte om op het hoogste niveau te skiën", legt ze uit.

  Twee jaar geleden skiede Maze naar olympisch goud op de afdaling en de reuzenslalom (foto). Op wereldkampioenschappen pakte ze titels in alle disciplines, behalve de slalom. In 2013 won Maze de algemene wereldbeker met een recordscore (2.414 punten). In totaal won ze 26 wedstrijden in de Wereldbeker.

  Het afscheid van Maze is geen verrassing. In mei nam ze al een sabbat. Maze skiet al sinds haar 15e op het hoogste niveau. In 1999 maakte ze in Maribor haar debuut.