• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Gommé: "Denk dat European Open naast Goffin nog absolute topper nodig heeft"

  Tenniscommentator Gert Gommé zou naast Goffin graag Djokovic in Antwerpen zien.

  Bijna 20 jaar na datum heeft ons land een opvolger voor het legendarische ECC-toptoernooi in Antwerpen. Tenniscommentator Gert Gommé weet dat de kiem voor toptennis er zeker is in ons land, maar vreest dat het huidige veld van de European Open wat licht uitvalt om de grote massa te enthousiasmeren. "Een Djokovic of Federer zou volk lokken."

  The European Community Championship - met laureaten als McEnroe, Lendl, Ivanisevic, Sampras en Krajicek - had zijn naam en plaats op de Tour in de jaren 80 en 90.

  Daarna was het wat de mannen betreft gedaan met een toptoernooi in België. De European Open wil - in het zog van het succes van David Goffin - die leemte opvullen.

  "Het ECC is al lang geleden. Tussendoor hadden we wel een vrouwentoptoernooi, maar dit is het eerste sinds het ECC voor mannen. In die zin is het iets om naar uit te kijken", stelt Gommé.

  Nummer 12 van de wereld Goffin is de aantrekkingspool - naast David Ferrer en Richard Gasquet - maar trekt die hard genoeg? "Ik vrees een beetje voor de publieke belangstelling. The proof of the pudding will be in the eating."

  "We hebben Goffin al een paar keer aan het werk gezien in de Daviscup, dus in die zin zou dat een nadeel kunnen zijn. Maar het zou ook een voordeel kunnen zijn als de mensen hun helden willen komen aanmoedigen na de finale van de Daviscup vorig jaar."

  "Ik weet wel niet of Goffin alleen volstaat om het toernooi te dragen. Ik heb er wel wat twijfels bij. Je ziet dat ook aan de kaartenverkoop. Ik denk dat Goffin zeker een attractiepool is, maar ik denk dat het toernooi daarnaast nog een absolute topper nodig heeft. En die is er niet."

  "In de breedte is het zeker een fantastisch toernooi met tien spelers uit de top 50, dat is een sterke bezetting. Maar het zijn niet de spelers die heel erg tot de verbeelding spreken."

  "Djokovic of Federer zou volk lokken"

  Gommé verklaart zich nader: "Ik mis nog een beetje peper en zout in het toernooi. Mannen als Ferrer en Gasquet zijn hele goeie tennissers, maar ik denk niet dat ze de massa naar een stadion lokken."

  "Terwijl als je één echte topper zou kunnen aantrekken zonder al de rest, genre Djokovic (foto) of Federer, denk ik dat er meer kans op slagen is."

  "De kiem voor toptennis in België is er zeker, maar ik denk dat het huidige deelnemersveld net iets te licht uitvalt om de echte massa te enthousiasmeren."

  "Misschien dat wij ook al een beetje bedorven zijn door de periode Clijsters/Henin, toen we zelf absolute top hadden. Je zag dat bij het vrouwentoernooi: als Clijsters en Henin speelden was dat top, toen die wegvielen, was het een stuk minder."

  "Je zal in het begin geen volle zaal hebben, ik hoop dat het bij de halve finales en de finale wel vol zal zijn. Al zal dat ook afhangen van Goffins parcours."

  "De Masters staan op het spel voor Goffin"

  David Goffin zal zeker met de nodige focus aan zijn week in eigen land beginnen: "Hij kan nog naar de Masters met de beste acht spelers van het jaar. Dat zou een ongelooflijke bekroning van zijn jaar zijn. Daarvoor moet hij Antwerpen winnen en tegelijkertijd hopen dat er iemand uit de huidige top acht verstek laat gaan. Dat zou kunnen, want bijvoorbeeld Nadal heeft al gezegd dat hij niet veel energie meer wil steken in dit seizoen."

  "Maar ik denk dat Goffin het ook fantastisch zou vinden om een toernooi te winnen voor eigen publiek. Die kans heeft hij nog niet gekregen."

  Sporza zendt European Open live uit

  Vanaf vandaag/woensdag zendt Sporza elke dag tennis vanuit Antwerpen uit. Vanavond is dat onder meer het duel in de eerste ronde tussen Steve Darcis (ATP-115) en de Fransman Benoît Paire (ATP-47) om 18.30u.

  Morgen volgt het duel tussen David Goffin en de Duitser Florian Mayer. Vrijdag komen twee kwartfinales aan bod, zaterdag en zondag komen de halve finales en de enkel- en dubbelfinale op tv en stream.