• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Rafael weigerde betaald te worden tijdens zijn blessure

  Rafael draagt sinds vorig het seizoen het shirt van Lyon.

  In de Franse sportkrant L'Equipe doet de Braziliaanse verdediger Rafael vandaag een opmerkelijk verhaal uit de doeken. De verdediger van Lyon weigerde vorig seizoen zijn loon zolang hij geblesseerd was. Uiteindelijk kozen de club en speler voor een positief alternatief.

  Na acht seizoenen in loondienst van Manchester United verliet Rafael twee seizoenen geleden Engeland voor een avontuur bij Lyon. Bij United kon Rafael mede door veel blessureleed niet doorbreken. In acht seizoenen moest hij afrekenen met 27 blessures.

  Toen hij kort na zijn transfer naar Lyon opnieuw geblesseerd raakte, was de maat voor Rafael vol. Hij nam een beslissing die weinig andere voetballers in zijn plaats zouden nemen. Hij stapte naar het bestuur van de Franse club en liet weten geen loon te willen ontvangen zolang hij geblesseerd was.

  Dat stelde het bestuur voor een probleem, want een geblesseerde speler niet betalen is illegaal. Samen kwamen het bestuur en de speler tot een andere oplossing. Ze besloten zijn salaris aan een goed doel te schenken: de Olympique Lyon Foundation.

  Uiteindelijk betaalde Rafael zo voor een robot waarmee kinderen in een ziekenhuis op wedstrijddagen konden communiceren met de spelers. 

  "Ik speel graag voetbal en daar word ik graag voor betaald. Maar ik speelde niet, dus... . Ik ben blij dat ik de kinderen kon helpen, maar het was ook goed voor mezelf. Het gaf me een goed gevoel", zegt Rafael in L'Equipe.