• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Kansspelcommissie: "Sterke aanwijzingen dat Deschacht gokte op winst voor Anderlecht"

  Olivier Deschacht stelt dat zijn broer Xavier gegokt heeft met zijn account.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  De Kansspelcommissie heeft haar onderzoek naar Olivier Deschacht afgerond. Er zijn sterke aanwijzingen dat de verdediger zelf op duels van Anderlecht heeft gegokt. Maar alleen op winst, niet op verlies. Dat schrijft Het Nieuwsblad en bevestigt woordvoerster Marjolein De Paepe aan onze redactie. "Het parket van Gent moet nu beslissen of er een rechtszaak volgt."

  Het nieuws sloeg eind september in als een bom: Anderlecht-boegbeeld Olivier Deschacht zou gegokt hebben op wedstrijden van zijn eigen ploeg.

  Deschacht ontkent de feiten en zegt dat zijn broer Xavier zijn account heeft gebruikt om te gokken op voetbalwedstrijden.

  Dat klopt niet helemaal, ontdekte de Kansspelcommissie. Haar controledienst voerde een rigoureus onderzoek naar alle transacties die met de account van Deschacht zijn gebeurd, de computers die werden gebruikt, de rekeningnummers waarop de winst gestort werd en het spelgedrag van beide broers.

  En daaruit blijkt dat er sterke aanwijzingen zijn dat de Anderlecht-verdediger zelf op wedstrijden van Anderlecht heeft gewed. Maar enkel op winst. Dat is wel verboden, maar veel minder erg dan gokken op verlies, omdat je dan opzettelijk fouten kunt maken.

  "De controledienst van de Kansspelcommissie heeft haar bevindingen overgemaakt aan het parket in Gent, dat nu moet beslissen of er een rechtszaak komt of dat het dossier geseponeerd wordt", aldus De Paepe. 

  "De Kansspelcommissie heeft zich niet uitgesproken over het al dan niet moeten vervolgen. Wel zijn wij voorstander van een preventiecampagne waarbij erop gewezen wordt dat gokken op dergelijke wedstrijden niet kan en er hopelijk een mentaliteitswijziging volgt. Daarvoor gaan we samenzitten met bepaalde partners, zoals de ProLeague en de kansspeloperatoren."

  "In mindere mate pleit de commissie voor een geldboete, omdat we merken dat voetballers via een derde persoon gokken op wedstrijden en dan is een geldboete niet effectief."