• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  De Ketele en De Pauw voor EK: "Podium moet haalbaar zijn"

  Kunnen De Pauw en De Ketele oogsten op het WK?

  Nu de wegrenners stilaan aan hun winterslaap begonnen zijn, is het woord weer aan de baanrenners. Vanaf woensdag gaat de Belgische selectie op het EK in Saint-Quentin-en-Yvelines op zoek naar eremetaal. "We willen onze prestaties van vorige winter herhalen", zegt het duo Kenny De Ketele-Moreno De Pauw aan Sporza.

  De Ketele: "Het is niet zo dat mijn carrière staat met dit EK"

  Kenny De Ketele is de grootste naam bij de Belgische mannen. "Of ik na al die jaren nog zenuwachtig ben voor zo'n EK? Zo zou ik het niet omschrijven, maar de start van het seizoen is altijd spannend", zegt De Ketele daags voor het EK aan Sporza.

  "Meteen met een EK beginnen is speciaal, maar na al die jaren kan ik de signalen van mijn lichaam interpreteren. Ik denk dat het goed zit."

  "Ik heb een degelijk wegseizoen afgewerkt en heb mijn werk kunnen doen. Aanvallen en ploegmaats helpen: dat maakt me sterker om in de finale van een zware ploegkoers het verschil te kunnen maken."

  "Er is niet echt druk, maar als wielrenner begin je elk jaar vanaf nul. Je moet je contract verlengen en je wil met voldoende prestaties naar de onderhandelingstafel gaan."

  "Ik heb al 7 Europese titels behaald. Het is niet zo dat mijn carrière staat met dit EK. Maar topsporters zijn altijd in voor prestige. Meer is altijd beter. Ik zou graag willen scoren in de ploegkoers. Dat zou een heel goeie adelbrief zijn voor het komende zesdaagseseizoen."

  De Pauw: "Willen onze prestaties van vorig jaar herhalen"

  Moreno De Pauw is op het EK nabij Parijs de kompaan van Kenny De Ketele in de ploegkoers. "Met Kenny heb ik vorig jaar een goeie winter gehad. We willen onze prestaties herhalen, te beginnen in Parijs", legt De Pauw uit aan Sporza.

  "Kenny heeft ervaring en kan als geen ander de koers lezen. Hij weet wanneer er gekoerst moet worden en wanneer je moet inhouden."

  "Vorige winter hebben we gezien dat zijn ervaring en mijn snelheid een mooie combinatie vormen. We proberen dat deze winter te evenaren. Wanneer ik tevreden zal zijn? We gaan voor het hoogst haalbare: een podiumplaats moet erin zitten."

  Naast de ploegkoers staat De Pauw ook aan de start van het omnium, dat op het EK met een vernieuwde formule uitpakt. "Tot op de Spelen in Rio was het omnium gespreid over 2 dagen en bestond het uit 4 onderdelen."

  "Maar vanaf dit EK worden de tijdritnummers geschrapt. De kilometer, de baanronde en de achtervolging vallen weg. De temporonde is iets nieuws. Vorig weekend heb ik voor het eerst een omnium in die formule gereden. Het is een aanpassing, maar dat geldt voor iedereen."