• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vandegoor: "Hebben de Belgen Sagan wel genoeg pijn gedaan?"

  Stuyven, Keukeleire en Naesen reden zichzelf "choco" op de lokale rondes.

  Het Belgische kamp blijft met gemengde gevoelens achter na het WK: tevreden met brons, ontgoocheld over de gemiste kans op goud. "Op de lokale rondes hebben de Belgen hun overtal niet benut of toch niet genoeg", analyseert wielercommentator Christophe Vandegoor het WK van de Belgen.

  Collectief was het de beste prestatie in jaren van de Belgen. Iedereen reed in dienst van Boonen en Avermaet, over de eigen ploegbelangen heen. Brons voor Boonen is uiteindelijk mooi, misschien wel het hoogst haalbare.

  In alle voorbeschouwingen las ik: "We moeten de koers hard maken." En dat hebben de Belgen in de woestijn met de waaiervorming ook prachtig gedaan.

  Maar op het lokale parcours zijn ze daar toch net iets minder in geslaagd. De Belgen zijn daar met 3 renners (Keukeleire, Stuyven en Naesen) op kop blijven rijden. Maar hebben ze op die manier Sagan, Cavendish en Matthews fel genoeg pijn gedaan?

  Als je numeriek zo sterk aanwezig bent (6 op 25), moet je dan niet proberen om de concurrenten uit hun kot te lokken? Er is een groot verschil tussen moeten volgen in de wielen en moeten reageren op prikken en aanvalletjes.

  De Zuid-Afrikaanse en Marokkaanse vroege vluchters werden er niet afgereden op de plaatselijke rondes. Daaruit blijkt dat de Belgen hun overtal op het lokale circuit niet of toch te weinig hebben benut.

  Sagan is en blijft een godsgeschenk voor de wielersport

  Maar het is altijd en overal de vraag: hoe geraken we van Peter Sagan af? Zo rap in enkele meters tijd, zo onzichtbaar een hele dag, zo stuurvaardig in de sprint, zo sterk van Sanremo tot de Eneco Tour.

  Sagan is een fenomeen, op en naast de fiets. Hij is nog altijd maar 26 en won dit jaar zijn eerste grote klassieker (de Ronde van Vlaanderen). Sagan is dé man van het seizoen.

  Tussendoor nam hij er ook nog het mountainbiken bij op de Olympische Spelen. En om de haverklap maakt hij tijd voor selfies met de fans. Sportief en marketingtechnisch, met zijn YouTube-filmpjes en lange haren (bijna helmboswuifvend), is Sagan een godsgeschenk voor de wielersport.

  Christophe Vandegoor