• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Topschutter Saadi: "Een goal is een goal, al scoor ik met mijn oor" (met video)

  Saadi is topschutter met acht doelpunten voor Kortrijk.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Na tien speeldagen is Idriss Saadi de verrassende topschutter in de Jupiler Pro League. De huurling van Cardiff zit ondertussen aan acht goals voor Kortrijk. "Engeland is een magisch voetballand, maar de droom werd een nachtmerrie."

  Supporters van KV Kortrijk hebben de EK-hit "Will Grigg's on fire" omgevormd tot "Saadi is on fire". Het mag duidelijk zijn dat de Frans-Algerijnse spits populair is in het Guldensporenstadion. Logisch, want met acht goals in tien wedstrijden is hij verantwoordelijk voor bijna de helft van de goals van Kortrijk (19 in totaal).

  "Het doet deugd om topschutter te zijn", zegt Saadi op de site van Kortrijk. "Dat wil zeggen dat we goed werken en het is een beloning voor de inspanningen. Voor mij maakt het niet uit hoe ik scoor. Al is het met het oor. Een goal is een goal. Ik heb ook geen geheim, alleen hard werken." 

  De 24 jarige Saadi werd opgeleid in het opleidingscentrum van Saint-Etienne. Daar trok hij in januari 2014 de deur achter zich dicht om zijn geluk te beproeven in de Franse tweede klasse. Met succes. Saadi scoorde meteen 17 keer voor Clermont Foot en wekte toen al de interesse van Kortrijk.

  Maar Kortrijk-eigenaar Vincent Tan had andere plannen met de spits en stalde hem bij Cardiff, een van de drie clubs in handen van de Maleisiër. "Engeland is een magisch voetballand, maar de droom werd een nachtmerrie", zei Saadi eerder op een persconferentie.

  "Bij Cardiff deden we niets anders dan krachttraining voor de benen. Ik heb de staf gewaarschuwd dat ik mijn benen overbelastte, maar ze luisterde niet. Tijdens een training heb ik mijn hamstring gescheurd." Het was de tweede zware blessure in minder dan een jaar. Om opnieuw op niveau te raken, kwam Kortrijk opnieuw in beeld.

  De gespierde bovenbenen van Saadi vallen trouwens op (zie foto). "Ik heb van nature dikke billen. Dat zit in de familie. De directeur van het opleidingscentrum van Saint-Etienne noemde me trouwens vroeger "de stier"." 

  Weetje: Saadi trainde onder de allereerste vrouwelijke coach

  Saadi speelde anderhalf jaar voor Clermont Foot. Na een half jaar kreeg hij daar Corinne Diacre als trainer. Diacre haalde de wereldpers omdat ze de eerste vrouwelijke coach was die de leiding kreeg over een professioneel mannenteam (zie: "lees ook").

  "Dat was voor iedereen nieuw", zegt Saadi daarover. "Fysiek zijn er natuurlijk verschillen tussen mannen en vrouwen, maar mentaal hebben we allemaal dezelfde hersenen. Een vrouw kan dus ook een goede coach zijn of de juiste woorden vinden."

  "Geen enkele coach zal de steun krijgen van een hele groep, ook een vrouw niet. Maar als er problemen waren bij Clermont, was het voor sommigen toch makkelijk om te zeggen dat die er waren omdat de coach een vrouw was." 

  Diacre staat ondertussen wel nog altijd haar mannetje. Ze is nog altijd trainer van Clermont.

  Video player inladen ...