• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Bad boy Kyrgios krijgt wekenlange schorsing voor onsportief gedrag

  Kyrgios krijgt 8 weken schorsing, of 3 als hij naar psycholoog gaat.

  De mannentennisbond ATP schorst het Australische woelwater Nick Kyrgios voor een incidentrijke non-match van zijn kant vorige week in Sjanghai. De nummer 14 van de wereld gaf de match vrijwillig uit handen en maakte ruzie met de umpire en het publiek. Zijn gedrag druist in tegen de integriteit van het tennis, oordeelde de ATP. Dat komt hem op acht toernooiweken schorsing te staan, tenzij hij een psycholoog bezoekt: dan blijven er drie over.

  Kyrgios liet zich in de tweede ronde in Sjanghai tegen de Duitser Zverev van zijn kleinste kant zien: hij liet zich simpel naar de slachtbank leiden (6-3, 6-1) door erg slap op te slaan en al naar zijn stoel te wandelen voor de service van zijn opponent landde.

  Hij snauwde enkele kritische fans toe en ging in discussie met de refs. Een resem vloekwoorden kreeg iedereen er gratis bovenop. Achteraf zei Kyrgios op de persconferentie dat hij vrij is om te doen en laten wat hij wilde en dat de fans die zijn gedrag veroordelen niet verplicht zijn om te komen kijken. Op Twitter sloeg hij nadien wel mea culpa.

  Maar de ATP, die vorige week al een boete van 16.500 dollar oplegde, laat de zaak niet zomaar passeren: "Kyrgios' gedrag gaat in tegen de integriteit van het spel en dat is de zwaarste inbreuk die een speler kan begaan. Dit komt hem op een extra boete van 25.000 dollar te staan én hij is acht toernooiweken geschorst."

  "De schorsing gaat op 17 oktober in en eindigt op zondag 15 januari 2017". Dat is de vooravond van de Australian Open, het grandslamtoernooi in Kyrgios' land van 16 tot 29 januari.

  De ATP laat wel een kleine opening: "Als Kyrgios een therapie volgt bij een sportpsycholoog of een gelijkaardig ATP-programma, zal de schorsing beperkt zijn tot drie weken."

  Kyrgios: "Wil mijn gedrag op en naast court verbeteren"

  Kyrgios heeft zich na de straf van de ATP nogmaals verontschuldigd. Hij zegt dat hij een moeilijk seizoen achter de rug heeft, maar dat dat geen excuus mag zijn voor zijn gedrag. Hij zegt psychologische hulp te zullen zoeken.

  "Ik vind het jammer dat mijn jaar zo eindigt en dat ik me niet kan proberen te plaatsen voor de ATP Finals. Ik begrijp en respecteer de beslissing van de ATP. Deze periode zal ik gebruiken om mijn gedrag op en naast het court te verbeteren. Ik kijk ernaar uit om in 2017 terug te keren."

  Kyrgios' laatste sportieve hoogtepunt van 2016 blijft zo zijn toernooizege in Tokio begin oktober, waar hij in de finale onze landgenoot David Goffin klopte.