• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Merckx: "Het zijn enkel de Belgen die klagen over de warmte"

  Eddy Merckx is ambassadeur van het WK in Qatar.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Eddy Merckx, ambassadeur van het WK wielrennen in Qatar, begrijpt de heisa rond de warmte niet helemaal. "Dat het warm is in Qatar, weten de renners al lang."

  Eddy Merckx is een graag geziene gast in Qatar. Hij is ambassadeur van dit WK en zit ook in het organisatiecomité van de Ronde van Qatar. Dat er veel geklaagd wordt over de warmte, begrijpt hij niet helemaal.

  "Ik heb tot nu toe nog niemand horen klagen, behalve de Belgen", klinkt het bij Sporza. "De mannen en vrouwen op het podium waren allemaal heel tevreden. Oké, het is warm, maar dat wist iedereen op voorhand. Ze hadden zich daarop kunnen voorbereiden."

  "Toen Rudy Dhaenens het WK van 1990 in Japan won, was het meer dan 40 graden en ook tijdens de Olympische Spelen van Athene was het heel heet."

  "Vergeet niet dat de renners hier in Qatar op een siereiland fietsen. Er is dus altijd wat wind. Het is warm, maar nogmaals: dat wist iedereen op voorhand. Voor Qatar kwam, was er trouwens geen kandidaat om in 2016 het WK te organiseren. Had Qatar zich niet aangemeld, dan was er misschien geen wereldkampioen geweest."

  "Het is hier bovendien nog nooit boven de 40 graden geweest. Denemarken, Noorwegen en Duitsland hebben hier al allemaal gewonnen en dat zijn ook noordelijke landen. Volgens mij zijn het enkel de Belgen die klagen over de warmte."

  "WK is moeilijk te voorspellen. Het zijn de renners die de koers maken"

  Wat verwacht Merckx van de wegrit zondag? "Het zal waarschijnlijk iets frisser zijn en er zal meer wind staan. Ik verwacht waaiers in het eerste stuk. Toch is het moeilijk te voorspellen. Het zijn de renners die de koers maken."

  "Als er bij het opdraaien van het lokale circuit een paar kandidaat-winnaars ontbreken, zal er doorgereden worden. Als alle kopmannen er wel bij zijn, dan zal de koers volgens mij volledig stilvallen."

  "Een WK is altijd iets speciaals. Er zijn heel veel favorieten, maar ik hoop toch dat een Belg kan winnen want we hebben hier nog niet veel geraapt. Tom Boonen en Greg Van Avermaet zijn onze kopmannen, maar die moeten opletten voor de sprinters en Peter Sagan."

  "Ook Jolien D'hoore maakt een kans. Ze is goed voorbereid op dit WK. Hopelijk schenkt zij ons een eerste medaille in de wegrit bij de vrouwen."

  Enkele foto's van Eddy Merckx in Qatar: