• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Boonen: "Nooit warm genoeg voor UCI, zolang ze betalen"

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Na een pittige training in de Qatarese woestijn legde Greg Van Avermaet nog eens de vinger op de wonde: "Het voelt alsof je in een broeikas aan het rijden bent". De tafelgasten in Extra Time Koers vrezen dat de hitte zijn tol zal eisen op het WK. "Er gaan slachtoffers vallen."

  "Bij de interviews straalt er geen vreugde af van de renners, maar gelatenheid", opende Sep Vanmarcke de discussie. "Ze zijn allemaal bang voor de hitte. Concentratieverlies door de hitte kan dramatische gevolgen hebben. Als iedereen gekookt is, denken ze niet meer helder na."

  "Er gaan slachtoffers vallen", vreest Eddy Planckaert. "En dan draagt de UCI de verantwoordelijkheid", vindt Karl Vannieuwkerke. "Ze hadden in 2012 al moeten beslissen om het WK niet in Qatar te laten doorgaan. Je kan geen topsport bedrijven in die hitte."

  "We hebben met Enzo Wouters en Anouska Koster al situaties gezien die zich niet zouden mogen voordoen. Ze waren een hitteberoerte nabij en dat is levensbedreigend."

  "Het is geen land om het WK te organiseren", bevestigt Planckaert. "Maar ik heb geen medelijden met de beroepsrenners. Ze hebben ervoor gekozen. In de Tour moeten ze ook bergop rijden in die hitte. We stopten zelfs bladeren in onze helm tegen een zonneslag."

  Van Avermaet: "Ik ben bang voor de hitte"

  Voor de Belgen is het zaak om zo snel mogelijk aan te passen aan de temperaturen. "We hebben vier uur en een half pittig getraind en de warmte was aanwezig", zei Greg Van Avermaet. "Het voelt alsof je in een broeikas aan het rijden bent. Ik ben bang voor de hitte, die gaat er inslaan."

  "Het wordt belangrijk om de lichaamstemperatuur onder controle te houden. We zijn het natuurlijk wel gewend om in die temperaturen te rijden, maar zo lang niet (260 kilometer, red)."

  "Het is in elk geval op de limiet om de wedstrijd te laten doorgaan. Misschien was Qatar geen verstandige keuze. We kunnen onze mening geven, maar we kunnen er niets aan veranderen. De UCI beslist."

  Tom Boonen volgt de mening van zijn collega-kopman. "Het is wat het is. Het WK is verkocht aan de grootste betaler. Het zal voor de UCI nooit warm genoeg zijn, zolang ze maar betalen. Vorig jaar was het leuk, dit jaar wordt het minder leuk."

  "Maar we weten wel al drie jaar dat we in die hitte gaan rijden. Ik heb al honderd wedstrijden gereden in warmer weer. Het is vooral voor de juniors en de vrouwen een groter risico dan voor de doorwinterde profs."

  Boonen: "Ik wil hier graag nog eens wereldkampioen worden"

  Tom Boonen steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. "Ik voel me goed, ik wil graag nog eens wereldkampioen worden", zei hij. Kan hij die snelle jongens zoals Greipel, Kittel, Bouhanni kloppen in een sprint? "Ja, daar ben ik van overtuigd. Ik heb ze in het verleden al allemaal geklopt."

  "Dit wordt ook geen massasprint in de Tour, waar een sprinter een ganse dag in de wielen kan zitten. Ik denk niet dat alle sprinters de aankomst zullen bereiken, nog niet de helft", vermoedt hij. "Na een slopende wedstrijd kan ik nog een snelle sprint rijden en die mannen verslaan. Ik ben van niemand bang."

   

  Bekijk de uitzending van Extra Time Koers integraal:

  Video player inladen ...