WK wielrennen op Britse bodem: Jempi Monseré en rivaliserende Amerikanen

Monseré werd wereldkampioen in Leicester.

Het WK wielrennen trekt in 2019 naar het Britse graafschap Yorkshire. Als het verleden ons iets leert, is het wel dat wereldkampioenschappen over het Kanaal spektakel opleveren. In 1970 won de betreurde Jean-Pierre Monseré, in 1982 jaagde de ene Amerikaan op de andere.

Leicester 1970: Jean-Pierre Monseré

Het eerste WK op Britse bodem vond plaats in 1970, in Leicester. In de laatste kilometers sprong Jean-Pierre Monseré, een Belgische neoprof van 21, weg uit de kopgroep. Hij kwam als eerste over de streep met twee seconden voorsprong op Leif Mortensen en Felice Gimondi.

Die wereldtitel moest de start worden van een grootse profcarrière, maar daar kwam amper een half jaar later abrupt een einde aan. Tijdens een wedstrijd in Retie botste Monseré met een auto. De 22-jarige wereldkampioen was op slag dood.

Goodwood 1982: Amerikaanse rivalen Lemond en Boyer

In 1982 vormde het circuit van Goodwood, ten zuiden van Londen, het decor voor de wereldkampioenschappen. Greg LeMond en Jonathan Boyer maakten allebei deel uit van de Amerikaanse selectie, al was het geen geheim dat ze geen beste vrienden waren.

Op de lastige aankomststrook probeerde Boyer weg te rijden uit het peloton, maar LeMond versnelde met de Italiaan Guiseppe Saronni in het wiel en reed de kloof dicht. Saronni snelde naar de wereldtitel, Boyer voelt zich verraden.

"Ik dacht niet dat Boyer kon winnen", was de verklaring van LeMond na de race. "En ik wou ook niet dat hij won. Hij is geen vriend van mij en is geen renner om wereldkampioen te worden."