• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Noorse toplanglaufster Johaug test positief, bondsdokter pleit schuldig

  De wereldbekerwinnares kreeg een zonnecrème van de bondsdokter.

  De langlaufwereld staat op zijn kop: bij de Noorse vedette Therese Johaug (28) is bij een dopingcontrole het verboden middel clostebol aangetroffen. Dat anabole steroïde staat op de zwarte lijst van het Wereldantidopingagentschap (WADA). De zevenvoudige wereldkampioene, in 2010 ook goed voor olympisch goud, pleit onschuldig. De bondsdokter neemt de verantwoordelijkheid op zich.

  Johaug testte positief bij een onaangekondigde controle op 16 september in Italië. Volgens de Noorse, die in Sotsji 2014 ook zilver en brons pakte, zat het product in een zonnecrème voor haar lippen (trofodermin).

  Ze had de crème, gekocht in een apotheek in Italië, gekregen van de bondsdokter om brandwonden te behandelen. Bondsdokter Fredrik Bendiksen neemt de volledige verantwoordelijkheid op zich.

  Johaug won in haar carrière 42 wereldbekerwedsrijden. In 2014 en 2016 pakte ze ook de eindzege in de Wereldbeker.

  "Ik ben ondersteboven van dit nieuws en totaal wanhopig. De situatie is erg complex en surrealistisch in mijn ogen. Ik voel dit aan als onrechtvaardig en absoluut niet verdiend, maar ik ben me er van bewust dat ik als atlete verantwoordelijk ben voor de medicatie die ik gebruik."