• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Museeuw, 20 jaar na wereldtitel: "Heb die dag de perfecte wedstrijd gereden"

  Museeuw vloerde Gianetti en Bartoli.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Museeuw vloerde Gianetti en Bartoli.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Dag op dag 20 jaar geleden kroonde Johan Museeuw zich in Lugano tot wereldkampioen. "Ik heb die dag de perfecte wedstrijd gereden", blikt de ex-kampioen die toen 31 werd en vandaag 51 terug. "Wereldkampioen worden is heel mooi, maar daarna elke dag die trui aandoen, is nog veel mooier."

  Een week voor het WK van 1996 kondigde Johan Museeuw plots aan dat hij zou stoppen met wielrennen. "Het was een zwaar seizoen en ik was veel weg van huis", legt Museeuw uit. "Ik begon me de vraag te stellen "Is dit wel wat ik wil?". Toen is het verkeerd beginnen te gaan, ik stond op de rand van een depressie."

  "Op de dag van Parijs-Tours werd er beslist dat we op twee paarden zouden wedden: we zouden de sprint aangaan voor Tom Steels en voor mij, maar dat is voor allebei misgegaan."

  "Na de aankomst is er dan de ontlading gekomen. Ik kon mijn emoties niet meer de baas en heb toen gezegd dat ik zou stoppen met wielrennen."

  Niet meteen de ideale voorbereiding voor een wereldkampioenschap, zou je denken. "Maar bij mij is het zo dat ik me enorm kan op focussen op momenten dat het moeilijk gaat. Dat heb ik die week ook gedaan."

  "Ik wist dat ik superbenen had"

  Op het WK trok Museeuw mee in de aanval. "Ik ben altijd een meester geweest in tactische planning. Ik had toen beslist dat ik op reserve moest rijden. Als er een lange ontsnapping vertrok, zou ik mee zijn en zou ik mijn krachten sparen, want de laatste twee ronden waren het belangrijkste."

  Uiteindelijk bleef Museeuw samen met Mauro Gianetti over. "Ik wist dat ik superbenen had en dat ik Gianetti in de tang had. Hij reed voor eigen volk en de adrenaline was bij hem erg hoog. Toen hij ging demarreren, ging ik naast hem rijden en keek ik hem in de ogen. Dat was voor hem de fatale slag."

  Museeuw werkte het af in de sprint en veroverde de regenboogtrui. Met dank aan Axel en Eddy Merckx, zegt hij. "Axel was de enige Belg die mee in de finale zat en hij heeft veel afstoppingswerk gedaan."

  "Twee dagen voor de wedstrijd kwam Eddy naar mij toe en zei "We gaan jouw zadel 2 millimeter hoger zetten, dan word je wereldkampioen". Ik was iemand die zelden of nooit een zadelhoogte zou wijzigen, maar ik heb dat toch gedaan omdat Merckx zo'n grote naam is en omdat hij zei dat ik dan wereldkampioen zou worden."

  "Ik vind dat ik die dag de perfecte wedstrijd heb gereden"

  "Ik vind dat ik die dag de perfecte wedstrijd heb gereden en misschien wel de mooiste wedstrijd van mijn carrière beleefd heb, op tactisch én sportief vlak", geniet Museeuw nu nog na.

  "Ik heb ook de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix verschillende keren gewonnen, maar ik word overal gevraagd en aangekondigd als ex-wereldkampioen."

  "Wereldkampioen worden is die dag zelf heel mooi. Maar het jaar erna elke dag die trui aandoen, is nog veel mooier", besluit Museeuw.