Ga naar de inhoud

Hoogleraar waarschuwt: "Renners riskeren bewusteloos te vallen op hun fiets"

 do 13 oktober 2016 18:56
"Noch het WK wielrennen, noch het WK voetbal had in Qatar mogen georganiseerd worden", stelt inspanningsfysioloog Peter Hespel. "Ik houd mijn hart zelden vast, maar ik ben wel bekommerd om de atleten die tot de laatste seconden moeten presteren."

"Niet veilig"

Het wereldkampioenschap wielrennen in Qatar heeft al enkele slachtoffers geëist. Vorig weekend smakte de Nederlandse Koster in de dranghekken, dinsdag hallucineerde junior Jasper Philipsen door de hitte en vanmiddag was belofterenner Enzo Wouters helemaal van de wereld.

"Een omgeving die naar de 40 graden Celsius gaat, kan je geen volstrekt veilige omgeving noemen", vindt inspanningsfysioloog Peter Hespel (foto).

"We moeten altijd proberen om de gezondheid van atleten te vrijwaren. En dat is niet consequent gebeurd."

"Noch het WK wielrennen, noch het WK voetbal had in Qatar mogen georganiseerd worden", stelt de hoogleraar bewegingswetenschappen aan de KU Leuven.

"In Qatar lopen de wielrenners een groot risico: oververhitting. Dat is erg gevaarlijk voor je hersenen en andere organen."

"Warmer dan je huid"

"Een lichaam dat intensieve inspanningen levert, produceert zeer veel hitte", legt Peter Hespel uit. "Tijdens het fietsen kan je een equivalent van 1.000 watt hitte produceren."

"In een koude omgeving kan je die hitte makkelijk afgeven en afkoelen. In Qatar valt die mogelijkheid bijna weg, omdat de omgeving warmer is dan je huid."

"Je neemt hitte op via je huid. Warmte kan je alleen nog maar afgeven via je zweet. Je gaat dus harder zweten."

"De dehydratatie die volgt is een groot risico voor je gezondheid. Je hartfunctie vermindert, je bloeddruk zakt en je riskeert - zelfs op je fiets - bewusteloos te vallen."

"Dat is misschien ook gebeurd met de Nederlandse renster die rechtstreeks in de dranghekken gereden is. Voor hetzelfde geld liep ze een verlamming op. Dat had ik nog nooit gezien. Het had ook nooit mogen gebeuren."

"Artsen hadden WK nooit laten doorgaan"

De profrenners rijden zondag hun wereldkampioenschap in Qatar. Zij maken geen punt van de loden hitte.

"Het klopt dat uithoudingsatleten als marathonlopers of wielrenners het gewoon zijn om te presteren in een warme omgeving", antwoordt Peter Hespel.

"Maar voor een wereldtitel ga je net dieper dan op andere dagen. Ze gaan net over de grens en dat is net het gevaar."

"Een renner die de zege ruikt, kan zijn vermoeidheids- en zijn pijndrempel verleggen. Ik houd mijn hart zelden vast, maar ik ben wel bekommerd om de atleten die tot de laatste seconden zullen moeten presteren."

Hespel wijst met de vinger naar de Internationale Wielerunie UCI. "De toekenning van een WK gebeurt op basis van een aanbesteding. De meest biedende heeft erg veel kansen om het kampioenschap te organiseren", weet Hespel.

"Als je de toewijzing had overgelaten aan een team met artsen dan was het WK nooit doorgegaan in Qatar."

Vier tips voor de WK-renners in Qatar

Toch gaan Tom Boonen en co zondag de bakoven in. Hoe kunnen ze volgens inspanningsfysioloog Peter Hespel het risico van oververhitting ontlopen?

  • Ze moeten veel drinken voor de start.
  • Tijdens de wedstrijd moeten ze veel meer dan normaal zoutrijk water drinken. Zo vermijden ze krampen.
  • Ze mogen in geen geval in zwarte kledij rijden. Zwart absorbeert de hitte.
  • Tijdens de wedstrijd moeten de renners ook hun hoofd en hun nek koel houden. Dan vermijden ze een zonneslag.