• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Boonen: "Moeten koers hard maken voor het lokale rondje"

  Kunnen Van Avermaet en Boonen het WK naar hun hand zetten?

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Kunnen Van Avermaet en Boonen het WK naar hun hand zetten?

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Tom Boonen en Greg Van Avermaet zijn de twee Belgische kopmannen voor de wegrit op het WK. Donderdagochtend verkende het duo het parcours in Qatar. Boonen weet dat de Belgen de koers moeten hard maken, Van Avermaet waagt zich niet aan voorspellingen.

  Boonen: "Zaak om iedereen moe te krijgen onderweg"

  Tom Boonen won al meer dan 20 keer in Qatar, maar was toch nog een tikkeltje verrast na de parcoursverkenning. "Dat rondje op "The Pearl" is wel een beetje speciaal. Op papier leek het technisch, maar in de praktijk blijkt het toch anders", ondervond Boonen.

  "De wind speelt hier ook nog wel een rol, maar niet zo heel veel. Het rondje bevat veel bochten en rotondes, dus zal het peloton voortdurend op een lint koersen. Het wordt zaak om vooraan te rijden."

  "We moeten de koers hard maken voor dat lokale rondje. Hopelijk ligt het peloton dan in stukken, maar veel meer dan drie, vier of vijf groepen op 30 seconden zal dat niet zijn. Zodra we op het circuit komen, is het nog 106 kilometer. Alles zal er weer samenklitten na één rondje."

  "Misschien vallen er in de woestijn 40 jongens af, maar ik vrees dat het een beetje een slag in het water wordt op vlak van waaiers. Het peloton afmatten en zorgen dat er een verschil is als we op The Pearl arriveren, meer kunnen we niet doen."

  "Het peloton mag samenkomen, maar het is zaak om iedereen moe te krijgen onderweg. We zullen zien hoe het zondag verloopt. Het is een WK, dus iedereen zal zijn best doen om eraan te blijven hangen. Op The Pearl zelf moet je de wind gebruiken in de laatste kilometers. Met één ploeg kun je hier wel de sprint aantrekken op drie kilometer van de streep en die ploeg hebben wij met de Belgen."

  Van Avermaet: "Ik had het liever wat moeilijker gehad"

  Naast Tom Boonen is Greg Van Avermaet het tweede Belgische ijzer in het vuur. "Ik word niet wild van dit parcours, maar dat wist ik al voor de verkenning", vertelt de olympische kampioen.

  "Ik reed immers ook de Ronde van Qatar waar we toen in de tweede etappe vier keer de plaatselijke ronde hebben gereden. Ik had er al een beeld van, mijn indruk is niet echt veel veranderd in vergelijking met vanmorgen toen ik wakker werd."

  "Hier en daar is iets gewijzigd aan die plaatselijke ronde, het parcours is minder technisch, een aantal bochten zijn gemakkelijker, je moet minder kort draaien. Dat is een tegenvaller, ik had het liever nog wat moeilijker gehad."

  "Wegspringen op het plaatselijke circuit? Moeilijk, ik heb niet echt een punt in mijn hoofd waarvan ik denk dat ik er het verschil kan maken. De sprinters zijn hier aan de macht. Op dit parcours zal ik een vluchter zeker niet meer kans geven."

  "Veel zal zondag duidelijker worden, het is nu moeilijk om voorspellingen te doen. Je moet de wedstrijd een beetje aanvoelen ook en zien ook hoe erg de warmte er zal inhakken, hoe je je voelt op het eind."