• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Belgische wereldkampioen in 1956, 1976 en 1996: nu ook 2016?

  Wordt het Belgische reeksje voortgezet in Qatar?

  Als de logica gerespecteerd wordt, is de wereldtitel dit jaar voor een Belg. Want sinds 1956 was de regenboogtrui om de 20 jaar voor een landgenoot. Freddy Maertens deed het in 1976, 20 jaar na Rik Van Steenbergen. En nog eens 20 jaar later pakte Johan Museeuw de wereldtitel.

  1956: Rik Van Steenbergen pakt zijn tweede regenboogtrui

  Net als in 1949, toen Rik Van Steenbergen zich voor het eerst tot wereldkampioen gekroond had, vond het WK van 1956 plaats in Kopenhagen. Opnieuw bracht de Deense hoofdstad geluk voor Van Steenbergen, die in de sprint afrekende met "Rik twee", Rik Van Looy. De Belgen bezetten in Denemarken vijf van de eerste zes plaatsen.

  Video player inladen ...

  1976: Freddy Maertens legt Francesco Moser in de luren

  Het WK van 1976 vond plaats in het Italiaanse Ostuni, op een omloop van 36 kilometer. Het was een duel Italië-België, met de gevestigde waarden Felice Gimondi vs. Eddy Merckx en de jonge snaken Francesco Moser vs. Freddy Maertens. Die laatste vond niet meteen een parcours op zijn maat, maar hield wel staat voorin en klopte Moser in een sprint met zijn tweeën. Merckx werd vijfde, Gimondi zevende.

  Video player inladen ...

  1996: Johan Museeuw vloert Zwitser Gianetti op eigen bodem

  Een week voor het WK van 1996 in Lugano kondigde Johan Museeuw zijn afscheid aan. Dat bleek bevrijdend te werken, want in Zwitserland reed hij de race van zijn leven. Hij ging samen met Mauro Gianetti de finale in, maar de druk van het thuispubliek werkte verlammend op de Zwitser. Museeuw pakte de wereldtitel en deed er toch nog enkele jaren bij.

  Video player inladen ...

  Een van deze negen Belgen zal de reeks moeten voortzetten:

  Bovenste rij (vlnr): Tom Boonen, Jens Debusschere, Iljo Keisse

  Middenste rij: Jens Keukeleire, Nikolas Maes, Olivier Naesen

  Onderste rij: Jürgen Roelandts, Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet