• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wayne Rooney: noch mossel, noch vis

  Wayne Rooney zat gisteren in Slovenië op de bank.

  Voor de ene was het een verrassing, voor de ander mocht het al vroeger gebeurd zijn: Wayne Rooney is zijn basisplaats bij de Engelse ploeg kwijt. Tegen Malta mocht hij zaterdag nog starten, maar gisteren in Slovenië was er geen plaats meer voor hem.

  Conclusie van Aster Nzeyimana

  1. Rooney is zijn basisplaats kwijt door een vormdip
  2. Die vormdip is te wijten aan een gebrek aan een duidelijke positie
  3. De alternatieven zijn op dit moment beter

  "Beslissing van Southgate is volledig te begrijpen"

  Het is een vraagstuk dat de Britse media al meer dan anderhalf jaar lang begeestert: wat met Wayne Rooney? Vraagtekens rond het gedrag en temperament van Rooney (op het veld) waren er al langer.

  Maar sinds het teleurstellende EK van de Engelsen is nu ook de discussie over zijn positie binnen het elftal op gang gekomen. Brengt hij überhaupt nog genoeg bij aan het team om een basisplaats te rechtvaardigen?

  Maandagavond, op een persconferentie in Ljubljana, gaf interim-bondscoach Gareth Southgate een duidelijk antwoord op die vraag: "Neen". Althans niet op dit moment.

  Een antwoord waar trouwens zowat de hele Britse pers knikkend mee akkoord gaat. En met alle respect voor de voetballer Rooney, ook ik kan de beslissing van Southgate perfect begrijpen.

  Kleine kanttekening: Rooney werd bij 0-0 een kwartier voor tijd in de strijd gegooid tegen Slovenië. Hij kwam in de plaats van Dele Alli, maar kon niets meer forceren.

  "Door een vormdip speelt Rooney te weinig"

  Ten eerste, heel simpel en misschien wel lichtjes opportunistisch: Rooney speelt te weinig, dit seizoen. Door een vormdip, die al sinds Euro 2016 aanhoudt, begon Wayne belabberd aan het seizoen.

  Op Hull City zorgde hij wel voor de beslissende assist, maar zijn wedstrijd zelf was onvoldoende. Net als die tegen City en Watford, met die laatste als negatieve exponent. Dat ontging ook Mourinho niet, en de Portugees posteerde hem tegen Leicester City op de bank.

  Die vormdip is heel duidelijk te wijten aan de onduidelijkheid rond de beste positie van Rooney. En zo komen we bij de tweede reden en de kern van het probleem.

  "De dynamiek die Rooney zo sterk maakte, is weg"

  Rooney heeft geen positie binnen het elftal. Noch bij Engeland, noch bij United. Rooney is het type speler dat nooit een uitgesproken beste positie heeft gekend.

  In zijn carrière evolueerde hij van 10 en 7 of 11, naar een goalgetter op 9, en terug naar een 10. Het verschil tussen nu en vroeger, tot pakweg 2013, is dat Rooney het volume en de flexibiliteit had om op die verschillende plaatsen van waarde te zijn.

  Hij was een tactisch wapen waar Sir Alex maar al te graag gebruik van maakte. De dynamiek die Wayne zo sterk maakte, is echter weg. Hij komt steeds vaker in de bal, verdedigt minder mee, ... .

  Dat veroorzaakt verwarring over zijn positie. Wat is hij nu? Hij loopt slim, maar is zijn neus voor doelpunten al een tijd kwijt (vorig jaar maakte hij er acht). Dus geen 9. Hij vindt de ruimte, maar geeft te weinig assists (11 de voorbije 2,5 seizoenen). Dus geen 10.

  Hij heeft rust aan de bal, maar oogt loom en vertraagt het spel. Dus geen 6 of 8. Het is moeilijk om een basisplaats op te eisen zonder dat je een uitgemaakte positie hebt.

  Zeker wanneer, en dat is de derde en laatste reden, er betere alternatieven zijn. Sturridge en Kane genieten terecht de voorkeur voorin, Delle Alli was vorig jaar bij Spurs de revelatie achter de spits. En op 6 en 8 ben je toekomstgericht ook meer met Dier en Henderson, twee intrinsieke centrale middenvelders.

  Zodus, de conclusie. Rooney is in eerste instantie zijn positie kwijt door zijn mindere vorm. Die is te wijten aan een gebrek aan duidelijke positie of plaats bij United, en bijgevolg ook Engeland. Bovendien heeft het geen zin hem ergens anders bij te passen, want de alternatieven op die posities zijn beter.

  Aster Nzeyimana