• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van den Bosch: "UCI moet geen omstandigheden opzoeken die het niet in de hand heeft"

  De renners krijgen het door de hitte zwaar te verduren in Qatar.

  De hitte in Qatar speelt een grote rol op het WK wielrennen. Paul Van den Bosch, topsportcoach en baas van het sport- en gezondheidscentrum Energy Lab, laat in het Radio 1-programma Nieuwe Feiten zijn licht schijnen. "Eigenlijk is het wielrennen soms een circus met een hoop acrobaten, apen en clowns."

  "De hitte is uiteraard gevaarlijk voor de gezondheid"

  "Ik ben heel blij te horen dat de Belgische renners optimaal zijn voorbereid", steekt Van den Bosch van wal. "Ik ken dokter Kris Van der Mieren goed en ben ervan overtuigd dat die verantwoordelijkheid genomen is."

  "Ik ben het wel niet eens met de uitspraak dat de internationale wielerunie UCI goed heeft nagedacht over de omstandigheden op het WK wielrennen."

  "Ik denk dat ze wél goed nagedacht hebben over het financiële plaatje, maar ik ben ervan overtuigd dat bij het toekennen van het WK de gezondheid van de renners zeker niet op de eerste plaats heeft gestaan."

  Hoe gevaarlijk zijn de omstandigheden? "De hitte is uiteraard gevaarlijk voor de gezondheid. Het is niet alleen de temperatuur die een rol speelt, ook de luchtvochtigheid is belangrijk. Die combinatie van verschillende factoren maakt hoe zwaar de hitte eigenlijk doorweegt."

  "We hebben wel met topsporters en profatleten te maken die iets meer kunnen verdragen dan de gemiddelde mens. Ze weten waar ze voor staan, maar dat neemt niet weg dat in dergelijke omstandigheden ongelukken kunnen gebeuren."

  "Eigenlijk is het wielrennen soms een circus met een hoop acrobaten, apen en clowns"

  "Een renner die ik begeleid is al enkele dagen in Qatar. Hij is maandag een training gaan doen van exact 71 kilometer. Hij heeft 2,5 liter water gedronken en woog na zijn training 3,5 kilogram minder dan ervoor. Dat wil zeggen dat hij 6 liter vocht heeft verloren."

  "Hij reed door de hitte ook rond met een abnormaal hoge hartslag en voelde zich niet goed. Dat lijkt me normaal. Het klopt dat het tijdens andere wedstrijden ook heel heet kan zijn, maar het is niet omdat op sommige plaatsen onverantwoord gesport moet worden, dat het plots verantwoord wordt."

  "Eigenlijk is het wielrennen soms een circus met een hoop acrobaten, apen en clowns. Zolang het personeel van het circus bereid is om mee te gaan in die toeren, gaat het door. Het is heel vreemd dat we nooit stemmen horen opgaan van renners dat dit de limiet is."

  "Topsport is per definitie niet gezond. Dat klopt. Het gaat over opzoeken van limieten, maar men kan vanuit de UCI toch ook wel bedenkingen maken dat men sommige zaken zelf in de hand moet nemen en niet gaan stimuleren. Nu wordt dat wel gedaan."

  "Wielrennen is over de limieten gaan, dat hoort erbij. Maar daarbuiten moeten ze bij de UCI geen omstandigheden gaan opzoeken die ze zelf niet in de handen hebben."