• home
 • video
 • pas verschenen

  Huysegems maakte City-regel mee bij AZ: "Raar om zwarte schoenen te verplichten"

  Huysegems maakte bij AZ zijn witte schoenen zwart met een stift.

  Pep Guardiola voert heel wat rigoureuze regels in bij de eerste ploeg van Manchester City, maar ook de jeugdacademie kent er wat van: zo zijn tot de U18 kleurrijke schoenen verboden. Iedereen zwart is de boodschap. Ex-prof Stein Huysegems maakte hetzelfde mee onder Co Adriaanse bij AZ: "Ik vind het raar om dat te verplichten", vertelt de huidige spits van eersteprovincialer Berlaar-Heikant aan Sporza.

  Vorige week raakten al wat van de wetten van de nieuwe sportieve baas van Kevin De Bruyne en Vincent Kompany bekend: geen WIFI, verplicht samen ontbijten en lunchen, niet telkens op afzondering voor een match.

  Maar ook de jeugdacademie legt zijn jonge talenten eisen op om ze klaar te stomen voor de bovenbouw. Iedereen zwarte schoenen staat in het huishoudelijk reglement.

  De club wil zo vermijden dat de youngsters te veel met randzaken bezig zijn en dat ze naast hun schoenen gaan lopen. "Respect is het codewoord, van de poetsvrouw tot de CEO", luidt het bij de jeugddirecteur.

  Huysegems kreeg in zijn carrière ook één keer te maken met de "zwarteschoenenpolitiek": toen de spits in zijn periode bij AZ (2003-2005) Adriaanse als coach kreeg, kwam de Nederlandse trainer hem vertellen dat hij zijn witte schoenen achterwege moest laten.

  "Ik weet niet meteen waarom Adriaanse dat invoerde, maar ik denk dat hij wou bereiken dat de jonge spelers zichzelf bleven en dat het hen niet naar het hoofd zou stijgen."

  "Er kwamen toen verschillende kleuren op de markt. En hij wou vermijden dat iemand na een goeie prestatie zichzelf zou belonen met een rood of groen paar."

  "Voor iemand met een slecht karakter maakt een zwarte schoen niet uit"

  Wat vond en vindt Huysegems van die regel? "Ik vond dat niet prettig. Ik speelde graag op witte schoenen. Mijn sponsor Nike leverde me witte schoenen en die maakte ik dan met een zwarte stift zwart."

  "Sommige spelers voelen zich beter met wit, andere met rood. Ik kan dat niet goed uitleggen. Je kon dat toen ook niet tegenhouden. Veel merken kwamen met kleurrijke schoenen, je vond bijna geen zwarte modellen meer. Spelers zaten ook met sponsorcontracten, je moest mee."

  Toen was hij begin 20, nu een ex-profvoetballer op zijn 34e. Hoe denkt hij nu over die schoenenregel? "Ik vind het maar raar om dat te verplichten. Ik weet niet of zwarte schoenen jongens op het rechte pad zullen houden. Voor iemand met een slecht karakter zal wel of niet een zwarte schoen niet uitmaken. Maar elke coach maakt nu eenmaal regels en afspraken."

  Toen Louis van Gaal kwam als opvolger van Adriaanse waren de witte schoenen dan ook snel terug.

  Huysegems is nu postbode

  Huysegems is sinds dit seizoen profvoetballer af. Op zijn 16e begon hij zijn profloopbaan bij Lierse. Nadien volgden AZ, Feyenoord, Twente, Genk, Roda, weer Lierse en Wellington (NZe). Bij tweedeklasser Dessel was de 15-voudige international tot vorig seizoen semiprof.

  Nu zit hij bij eersteprovincialer Berlaar-Heikant. "Twee keer in de week trainen en in het weekend wedstrijd. Ik amuseer me nog heel goed."

  "Ik was van mijn 16 tot mijn 34 prof. Ik wilde niet gewoon thuiszitten en ging op zoek naar werk: ik wou werk dat ik heel vroeg kon doen, zodat ik dat kon combineren met de kinderen en het voetbal. Vorige week ben ik gestart als postbode. Ik moet om 5u beginnen, maar dat is geen enkel probleem. Er zijn nog andere dingen buiten het voetbal. Mijn nieuwe leven bevalt me."