• home
 • video
 • pas verschenen

  Groot tekort aan scheidsrechters: "Je moet goed gek zijn om ref te worden"

  0 / 0
  Het tekort aan scheidsrechters in het provinciale en jeugdvoetbal was nooit eerder zo groot als nu. Dat blijkt uit een onderzoek van Het Nieuwsblad. De instroom is te klein, de uitstroom is te groot, onder meer door verbale agressie op en rond het veld. Sporza sprokkelde reacties bij enkele betrokken partijen.

  In Vlaams-Brabant werden afgelopen weekend liefst 129 matchen gespeeld zonder officiële scheidsrechter. Een van de grote oorzaken voor het gebrek aan refs is de verbale agressie waarmee de scheidsrechters te maken krijgen.

  "Ga eens naar jeugdwedstrijden kijken: wat daar gebeurt aan de zijlijn is afschuwelijk", legt George Pollet, verantwoordelijke voor de scheidsrechters in Vlaams-Brabant, uit. "Als je dan als mannetje van 15 jaar als ref tussen je leeftijdsgenoten staat..."

  Jonas Van Dyck (19) is scheidsrechter in tweede provinciale. "Ik hoor er zelf minder van, want ik sta op het veld. Je kunt dan het grootste deel van het gebrul negeren of je hoort het zelfs niet."

  "Maar als assistent-scheidsrechter sta je vlak voor de supporters en hoor je alles. Dan kan het gebeuren dat de maat vol is. Je vraagt je dan af waarom je het nog doet, want je laat je de hele wedstrijd uitschelden."

  Scheidsrechtersbaas Johan Verbist erkent het probleem. "Als je tegenwoordig hoort wat er allemaal gezegd wordt en wat er verschijnt in de pers, dan vraag ik me soms af wie er nog scheidsrechter wil worden."

  "Waarom zou je ref worden als je als speler op de bank meer kunt verdienen?"

  Ook de financiële vergoeding voor scheidsrechters oogt niet meteen aantrekkelijk. "Je krijgt 29 euro voor een wedstrijd, maar als speler krijg je al geld om te trainen", zegt Jonas Van Dyck.

  "Waarom zou je ref worden als je als speler op de bank meer kunt verdienen? Je moet goed gek zijn om ref te worden."

  Minister Muyters: "Scheidsrechters verdienen ons respect"

  Vlaams minister van Sport Philippe Muyters vraagt respect voor scheidsrechters en juryleden bij sportwedstrijden. "Zonder hen zijn er geen sportwedstrijden. We mogen onze officials en het werk dat ze doen niet als vanzelfsprekend beschouwen. Ze verdienen ons respect", reageert de minister.

  "Spelers, trainers, clubs en supporters zijn samen verantwoordelijk om sport te beleven met emotie en met gezond verstand. Officials af en toe in de spotlight zetten, kan wezenlijk bijdragen aan een gezonde en sportieve mentaliteit tegenover hen."