• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Belofte Jenthe Biermans: "Katjoesja komt niet zomaar"

  Beloften Jenthe Biermans en Enzo Wouters maken volgend jaar de stap naar de WorldTour, mogelijk volgt ook nog Nathan Van Hooydonck. Sporza-wielerjournalist Christophe Vandegoor sprak met hen in Qatar, waar ze morgen de wegrit rijden op het WK.

  Biermans: "Eerste dag bij Katjoesja wordt heel spannend"

  Van de drie jonge snaken is Jenthe Biermans degene die de opmerkelijkste stap maakt. Hij ruilt de Nederlandse opleidingsploeg SEG Racing voor WorldTour-ploeg Katjoesja. De 20-jarige Biermans was dit seizoen ook al aan de slag als stagiair bij Wanty-Groupe Gobert.

  "Ik hou er wel van om andere wegen in te slaan dan wat andere jongens misschien zouden doen. Dat heeft me tot nog toe geen windeieren gelegd. Als je naar een WorldTour-ploeg kunt, sta je toch hoog aangeschreven", vertelt Biermans aan Sporza.

  "Katjoesja heeft een heel sterke selectie. Op 24 oktober komen we een eerste keer samen. Dat wordt heel spannend. Ik ben ook Hilaire Van der Schueren van Wanty heel dankbaar. Mijn stage bij die ploeg was een heel mooie kans."

  "Ik heb dit jaar veel tegenslagen gehad. In mijn eerste koers brak ik direct mijn hand en daarna heb ik veel achter de feiten aan gelopen. Maar toch zal Katjoesja niet zomaar gekomen zijn. Ik heb altijd hard gewerkt en ben in mezelf blijven geloven."

  Biermans heeft een speciale band met voormalig renner en JBC-stichter Jean-Baptiste Claes. "Ik heb al enorm veel van hem geleerd, we bellen heel vaak. Hij is op de hoogte van alle belangrijke beslissingen. Jean is een heel lieve en sympathieke man die het goed voorheeft met mij. Ik ben hem heel dankbaar."

  Wouters: "Samen koersen met Greipel wordt heel leerrijk"

  Bij Lotto-Soudal maakt sprinter Enzo Wouters de sprong van de beloften naar de profs. "Ik ben 20 jaar en heb een profcontract op zak. Daar mag ik heel blij mee zijn", beseft Wouters.

  "Halfweg het seizoen zat ik hiermee nog niet in mijn hoofd, maar plots was er interesse van andere ploegen. Dat heb ik aan ploegleider Kurt Van de Wouwer laten weten en vanaf dan is het eigenlijk heel snel gegaan. Ik ben heel blij dat ik deze kans krijg."

  "Ik heb nu een contract voor twee jaar. Met Greipel hebben we een van de beste sprinters in de ploeg, dat wordt heel leerrijk voor mij. Ik ben me bewust van mijn leeftijd. Ik besef dat ik helemaal onderaan de ladder begin, maar dat vind ik niet erg. Ik sta open voor alles wat ik moet doen."

  Ook Nathan Van Hooydonck (foto) bonkt op de WorldTour-deur bij het belofteteam van BMC. Daar steekt hij veel op van ex-prof Klaas Lodewyck. "Het is zijn eerste jaar als ploegleider. Dankzij hem en mijn trainer ben ik een niveau hoger geraakt. Klaas is een van de beste ploegleiders die ik al gehad heb", is Van Hooydonck vol lof.