• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Raes na Gibraltar: "Rode Duivels speelden met een soort mededogen"

  "De jongens van Gibraltar vroegen na de match handtekeningen aan de Rode Duivels"

  Frank Raes deed gisteren in Faro interviews na de interland Gibraltar-België. Hij zag hoe de Rode Duivels zelfs met de handrem op Gibraltar klopten met 0-6. "Competitie is voor mij iets tussen gelijkwaardige tegenstanders", is zijn kanttekening.

  Hoe klein de tegenstander ook mag zijn, er stemden toch 1,4 miljoen mensen af op Eén om naar de overwinning van de Rode Duivels te kijken. "Als de Rode Duivels spelen en winnen, dan heeft dat toch een enorme aantrekkingskracht."

  Maar sportief stelde de match weinig voor. "En dat is net het probleem. De match was na 7 seconden gewoon al afgelopen en werd een doorgedreven training, die toevallig ook punten oplevert."

  "Maar eigenlijk kan dat niet. Je ziet dat ook aan de spelers. De Rode Duivels passen zich toch wat aan, ze spelen met een soort mededogen."

  "Competitie is voor mij iets tussen gelijkwaardige tegenstanders en dat was hier niet het geval. Vergelijk het met Usain Bolt die deelneemt aan de Belgische kampioenschappen."

  "Die kleinere landen zouden eerst onder elkaar moeten bikkelen, net zoals de voorrondes van de Champions League. Het is al vaker gezegd en Marco van Basten, hoofd van technische ontwikkeling bij de FIFA, gaat daar ook in mee."

  "Maar het is natuurlijk wel fijn voor die jongens, die komen zelfs handtekeningen vragen aan de Duivels. Die hebben plezier en eigenlijk mogen ze toch verliezen. 0-6 is een succes, want tegen Duitsland kregen ze 0-7 om de oren."

  "Rare beleving met drie lege tribunes"

  Voor de beleving is het jammer dat de wedstrijd niet in Gibraltar zelf gespeeld werd. "In Gibraltar ligt één voetbalveld met kunstgras. Alle wedstrijden uit de eerste klasse met 10 ploegen en de tweede klasse worden daar gespeeld."

  De match werd afgewerkt in Faro, Portugal. "Er bleven drie tribunes leeg, in een heel mooi stadion dat nog gebouwd werd voor EK 2004. Dat is wel een rare beleving, ook al omdat je in de perstribune voor een keer geen oortjes moet indoen om elkaar te kunnen horen. Zo rustig was het."

  "Ter plaatse waren er toch 500 Belgische fans. Dat is ook wel fijn. Al moet ik er meteen aan toevoegen dat de Schotten met 13.000 fans naar Gibraltar afzakten."

  "Deze groep is gewoon te zwak om België echt te testen"

  In de poule van België kan alleen Griekenland dezelfde cijfers als de Rode Duivels voorleggen. "Vergelijk deze poule maar eens met die van het WK 2014, met landen als Kroatië, Servië, Wales en Schotland. Het enige zwakkere broertje was toen Macedonië."

  "In deze poule klampt Griekenland nog wat aan, maar die eindigden bij de EK-kwalificatie laatste na de Faeröer eilanden. Griekenland komt uit een enorm slechte periode. Deze groep is gewoon te zwak om België echt te testen."

  Zwakkere landen of niet, Roberto Martinez maakt met een 9 op 9 wel een prima start als bondscoach van de Rode Duivels. "Hij deed ook enorm zijn best om de focus te blijven houden tegen een ploeg als Gibraltar. Daar kan je hem niet op betrappen."

  "In drie matchen kregen we geen enkele goal binnen en maakten we er zelf 13. Dat is een perfect rapport. Ook de organisatie zit goed. Al kan je daar tegen Gibraltar moeilijk zware uitspraken over doen. Tegen Bosnië en Cyprus wel."

  "Je kan die man op dit moment alleen maar heel positief beoordelen. Hij heeft het onder controle en weet waarmee hij bezig is. Ik vind wel dat hij wollig praat, maar weinig zegt. Het is nu wachten op een echte tegenstander. Hopelijk is de oefenmatch tegen Nederland binnenkort wel een test."