• home
 • video
 • pas verschenen

  Olympisch hamerslingerkampioene van 2012 moet haar medaille inleveren

  Lysenko testte in het verleden al twee keer positief.

  Tatiana Beloborodova, beter bekend als Tatiana Lysenko, is haar gouden medaille van de Spelen van 2012 kwijt. Bij het hertesten van de stalen van Londen werd ze betrapt op doping. Ook in 2005 en 2007 testte Lysenko al eens positief.

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is druk in de weer met het hertesten van bloed- en urinestalen van de Olympische Spelen van 2008 en 2012. Zo werden al 98 atleten betrapt op dopinggebruik. De nieuwste naam in dat rijtje is hamerslingerkampioene Tatiana Lysenko.

  Lysenko veroverde goud op de Spelen in Londen, maar nu blijkt dat ze dat deed met behulp van het verboden product turinabol. De 33-jarige Russin wordt geschrapt uit de uitslag en moet haar medaille inleveren. Het goud gaat in principe naar Anita Wlodarczyk, de regerende olympische kampioene.

  Het is niet de eerste keer dat Lysenko betrapt wordt op doping. Van 2007 tot 2009 stond ze al aan de kant. Eerder dit jaar werd in een staal uit 2005 ook een verboden middel aangetroffen. Ze riskeert een levenslange schorsing.