• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Swings: "Alles staat nu al in het teken van de Winterspelen"

  Bart Swings is uitstekend aan het schaatsseizoen begonnen. Hij werd eerste en tweede in Inzell was op de 5.000 meter zelfs vijf seconden sneller dan vorig jaar. "Het is een preolympisch jaar. We proberen nu het seizoen te kopiëren dat we volgend jaar willen rijden."

  Bart Swings maakte afgelopen weekend indruk op de openingswedstrijd in Duitsland. Hij won de 1.500 meter en werd tweede op de 5.000 meter. "Plaatsen zeggen niet alles, maar het is wel fijn om het seizoen zo te beginnen", vertelt hij aan Sporza. "De tijden zijn wel belangrijk en die waren een stuk sneller dan andere jaren."

  Swings legde de 5.000 meter vijf seconden sneller af dan vorig jaar, op de 1.500 meter was het verschil anderhalve seconde. "Ik ben al in vorm en technisch zit het ook al goed. Deze zomer heb ik specifieker aan het schaatsen gewerkt. Ik heb bijvoorbeeld mijn krachttraining aangepast. Ik pluk daar ook nu al de vruchten want mijn start is al even snel als vorig jaar op het einde van het seizoen toen ik aan het pieken was."

  Swings rijdt ook in een nieuw team, maar heeft daarvoor wel nog geen hoofdsponsor. "Dat stuurt mijn programma niet echt in de war. Hier en daar probeer ik wel wat te bezuinigen: "waar gaat mijn kinesist mee, waar niet?". Maar ik probeer me op mijn sport te concentreren en elke dag hard te trainen."

  "Het eerste doel dit seizoen is de eerste Wereldbeker, maar eigenlijk staat alles al in het teken van de Winterspelen. Dit is een preolympisch jaar dus we proberen nu al zo goed mogelijk het programma af te werken dat we volgend jaar ook willen rijden als voorbereiding op de Spelen."

  "Het WK afstanden komt dit jaar overeen met het tijdstip van de Spelen. Daar wil ik pieken. Ben ik daar top dan hebben we een goed seizoen gedraaid, anders moeten we hier en daar nog iets aanpassen om top te zijn op de Spelen."