• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Stuyven over WK: "Ik ben niet te veel met andere scenario's bezig"

  Stuyven wil de Belgische kopmannen in de finale bijstaan.

  Jasper Stuyven is een van de negen Belgen die zondag in Doha op het wereldkampioenschap wielrennen proberen te oogsten. Sporza sprak afgelopen weekend met de renner van Trek-Segafredo. "Als Tom Boonen goed voorbereid is op de warmte, goed drinkt en geen last krijgt van zijn darmen, dan geloof ik erin."

  De laatste rechte lijn naar het WK is nu echt ingezet, maar er wordt nog altijd veel gespeculeerd over de omstandigheden in Doha. Worden de hitte en de wind zondag de bepalende factoren in de wegrit bij de profs?

  "Veel mensen vragen me wat ik ervan verwacht, maar ik ben er eigenlijk niet zoveel mee bezig", geeft Stuyven toe. "Er zullen zoveel factoren zijn."

  "Is er wind? Zullen we die grote lus wel rijden? En wat als het parcours wordt ingekort? Er zijn zoveel elementen die je niet in de hand hebt."

  "Ik hoop natuurlijk op zijwind en een koers van 260 kilometer, maar ik denk niet te veel aan die andere scenario's. Ik hoop alleen dat er tijdig een beslissing genomen wordt."

  "Na een harde wedstrijd is Tom misschien niet de snelste, maar wel de sterkste"

  Jasper Stuyven bereidde zich onder meer in enkele kermiskoersen voor op het WK, maar ging ook langs in de Bakala Academy in Leuven, waar de omstandigheden in Doha werden nagebootst in een klimaatkamer.

  "Ik kon er enkele uren trainen om te wennen aan de warmte en om na te gaan hoe het gesteld is met mijn vocht- en zoutverlies. Ik ben een van de weinige profrenners die dat gedaan hebben."

  "Of ik heb afgezien? Bij een rustig ritje ging het wel, maar bij een intensieve training werd het heel warm en zag iedereen af."

  Hoe schat Stuyven de kansen van Tom Boonen en Greg Van Avermaet, de Belgische kopmannen, in? "Na een harde wedstrijd is Tom misschien niet de snelste, maar wel de sterkste."

  "Daarom hopen we op wind en op een lastige wedstrijd. Dan hoop ik dat Tom goed voorbereid is op de hitte, goed drinkt en geen last krijgt van zijn darmen. Dan geloof ik erin."

  "En ook al is Greg niet meer top, hij kan nog altijd een bepalende rol spelen. En ook met een mindere dag staat het geluk misschien wel aan zijn zijde."