• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Hitte in Qatar eist slachtoffers: "Het is toch echt op het randje"

  Koersen in Qatar: niet echt een pretje.

  In Qatar zijn gisteren en vandaag de eerste wereldtitels uitgedeeld, maar na elke WK-race gaat het vooral over de hitte. "230 kilometer lijkt me haalbaar voor de mannen elite, meer niet", luidt het pleidooi van Wilfried Peeters. "Als het echt heet wordt en als we zondag de volledige afstand moeten rijden, dan zullen er toch meer ambulances nodig zijn", voorspelt Marcel Kittel.

  Maandag werd er in Qatar gekoerst bij 37 graden, dinsdag en woensdag wordt er zelfs 38 graden voorspeld. Zondag zouden de profs in hun wegrit 33 graden moeten verdragen, maar her en der wordt toch geopperd om de wegrit (257 kilometer) aan te passen.

  "Het is toch echt op het randje", meent Wilfried Peeters, ploegleider bij Etixx-Quick Step. "De renners zien hier af. Dat zie je ook op training. 230 kilometer lijkt me haalbaar voor de mannen elite, meer niet."

  De Internationale Wielerunie UCI heeft al gemeld dat het rekening zal houden met het Extreme Weather Protocol, ploegleider Peeters heeft alvast een tip voor een eventuele aanpassing van het parcours.

  "Wijzig niets aan het deel in de woestijn, maar kort het aantal lokale rondjes in van 7 naar 5", legt Peeters uit. "Op die manier verander je weinig aan het wedstrijdverloop en kan in de woestijn nog het verschil gemaakt worden door eventuele waaiers."

  Kittel: "Ik hoop dat er zondag een alternatief is"

  Marcel Kittel ondervond gisteren tijdens de ploegentijdrit met Etixx-Quick Step al hoe warm het is in Qatar, maar wil nog niet te ver vooruitlopen op de wegrit van zondag.

  "Zondag is nog ver weg, maar we hebben een Extreme Weather Protocol. Dat moeten we dan ook gebruiken", zegt de Duitse sprinter. "Het is ook aan de renners om wat druk uit te oefenen als dat nodig is."

  "Dat het hier warm is, is natuurlijk geen verrassing. Als de finish op de Mont Ventoux ligt, dan weet je dat er wind zal staan en moet je een alternatief hebben."

  "Ik hoop dat er zondag ook een alternatief is. Als het echt heet wordt en als we de volledige afstand moeten rijden, dan zullen er toch wat meer ambulances nodig zijn in koers", voorspelt Kittel.

  4 regenboograces in Qatar hebben al slachtoffers gemaakt

  De Nederlandse Koster is het noorden kwijt door de hitte

  Video player inladen ...

  Russische Amialiusik wordt afgevoerd na de ploegentijdrit

  Podiumkandidaat Scotson stort helemaal in

  Video player inladen ...

  Nog enkele "sfeerbeelden" uit Qatar

  Geef uw oordeel in onze poll