• home
 • video
 • pas verschenen

  Boonen: "Wereldkampioen of niet: ik stop na Parijs-Roubaix"

  Video player inladen...
  0 / 0
  Video player inladen...
  Tom Boonen is het Belgische speerpunt op het WK wielrennen over twee weken. Hij voelt zich opnieuw fit na een valpartij. "Wie het best tegen de extreme omstandigheden in Qatar kan, wordt wereldkampioen", vertelt Boonen, die het kopmanschap deelt met Greg Van Avermaet.

  "Bijna geen last meer van nek"

  Even paniek tijdens de vierde etappe van de Eneco Tour. Tom Boonen kwam ten val en moest de strijd staken. Heel even werd gevreesd voor zijn WK-deelname, maar de schade bleef beperkt. "Ik had de pech dat mijn stuur afbrak toen ik in een putje reed. Dan ga je echt heel hard tegen de grond."

  "Je kan de tijd niet terugdraaien. Ik had graag nog twee keer meegespurt, maar ik heb dat opgevangen met enkele stevige trainingen. Ik heb nu bijna geen last meer van mijn nek, maar ideaal is het natuurlijk niet. Ik heb zeker geen angst gekregen om te sprinten, maar ik zou graag nog wel een wedstrijdje winnen voor het WK."

  "Ik voel me goed in Qatar, dus aan de ene kant kijk ik er wel naar uit, maar aan de andere kant weet ik ook dat het een heel specifiek WK zal worden door de hitte en de wind. Voorlopig voorspellen ze extreme omstandigheden, wie daar het beste tegen kan, wordt waarschijnlijk wereldkampioen."

  "Ik hoop wel op wind, maar het is niet omdat ik goed in waaiers kan rijden, dat ik sowieso mee zal zijn", gaat Boonen voort. "Als je in een waaier zit en je rijdt lek of je wordt eruit gewaaid, dan is het voorbij. Pech kan altijd."

  "Ook de temperatuur wordt onderschat. Je moet tien tot twaalf liter vocht opnemen onderweg, dus het is zaak om goed bevoorraad te worden. Wanneer je een halfuur zonder drinken zit, is het voorbij. Dan moet je afstappen en naar huis."

  "Wereldtitel mooier verjaardagscadeau dan paar sokken"

  Wordt dit WK de voorlaatste grote afspraak voor Tom Boonen? "Het is in ieder geval de laatste van dit seizoen, maar volgend seizoen zijn er nog heel veel wedstrijden waar ik mijn zinnen op heb gezet", antwoordt hij.

  "Of ik moet blijven rijden als ik win? Nee, mijn besluit staat al heel lang vast. Titel in Qatar of niet: Parijs-Roubaix wordt mijn laatste wedstrijd."

  Het WK wordt een dag na de 36e verjaardag van Tom Boonen gereden. Een mooi cadeau? "Ik ben niet zo verjaardagsgezind. Ik vraag nooit echt een cadeau. Nieuw ondergoed of een paar sokken, daar ben ik al heel blij mee. Maar ja, de wereldtitel zou natuurlijk nog mooier zijn. Dan zal ik deze verjaardag niet snel vergeten."