• home
 • video
 • pas verschenen

  10 jaar na de laatste wereldtitel: een dag met Stefan Everts

  Sporza zocht Everts op in Lommel.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  Sporza zocht Everts op in Lommel.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  In 2006 won Stefan Everts op de citadel van Namen zijn 10e wereldtitel in het motorcross. Hoe is het 10 jaar later met het icoon van zijn sport? Sporza-reporter Christophe Vandegoor volgde Stefan Everts tijdens de GP van Lommel. Bekijk de documentaire.

  "Het moet altijd beter voor Stefan"

  Sporza-reporter Christophe Vandegoor volgde Stefan Everts tijdens de GP van Lommel in juli van dit jaar. De dag blijkt goed gekozen te zijn, want zijn rijder Kevin Strijbos wint de Grote Prijs.

  Strijbos was destijds de collega van Stefan Everts, zo eindigde hij in 2006 net na hem in de WK-stand. Nu is Stefan zijn baas bij Suzuki.

  Christophe Vandegoor: "Je voelt aan Strijbos dat die relatie niet gemakkelijk is. Stefan Everts is alleen gefocust op de zege en eist het uiterste van zijn rijders. Zelfs al rijdt Strijbos zijn beste race van het seizoen, dan moet het nog beter. Voor iemand die altijd omringd werd door zachte mensen is dat niet simpel.”

  "Michele Rinaldi, zijn teammanager bij Yamaha, kan dat beamen. Hij zegt over Stefan Everts dat hij qua resultaten de beste ooit is, maar qua persoonlijkheid heel gecompliceerd. Rinaldi moest mensen in zijn team leren omgaan met Stefan Everts. Het was voor hem nooit goed, ook al won hij alles."

  Over die ene dag in Namen: "Alles viel samen"

  Christophe Vandegoor vertelt dat we in de documentaire ook zien hoe Stefan Everts het moeilijk krijgt als het woord Namen valt.

  "Mijn papa was altijd heel streng. Maar dat jaar was alles plots goed. Het was alsof ik 17 jaar lang examen had voorbereid, om dan in mijn 18e jaar te slagen."

  "Hij was de allerstrengste vader aller tijden, maar plots was alles goed en was hij trots op mij."

  Over het gezin Everts: "Stefan wilde Kelly niet verliezen"

  De docu geeft ook inkijk in het familiale leven van de kampioen. Stefan werd na zijn carrière begeleider van rijders bij KTM. Hij wist het zwarte gat te ontwijken, maar zijn vriendin Kelly niet.

  "Hun relatie kwam onder druk te staan, iets waar hij toen heel openlijk over sprak. Everts was ineens weer ieder weekend weg. En Kelly, die hem tijdens zijn carrière van kortbij begeleidde, had plots niets meer op handen." 

  "Hij wou Kelly niet verliezen en vroeg haar ten huwelijk. Samen startten ze een nieuwe project: Stefan Everts werd baas van het Suzuki-team."

  Stefan Everts

  Video player inladen...