• home
 • video
 • pas verschenen

  Samaey: "Niet gemakkelijk om hegemonie van Oostende te doorbreken"

  Oostende veroverde de afgelopen 4 jaar de landstitel.

  Morgen gaat de Belgische basketbalcompetitie van start. "Er zijn meerdere teams die de strijd willen aanbinden met titelverdediger Oostende", blikt Rik Samaey vooruit. "Ik verwacht dat vooral Charleroi en Bergen de naaste belagers zullen worden."

  Samaey: "Ruggengraat bij Oostende blijft behouden"

  De voorbije vier jaar stond er geen maat op trofeeënjager Oostende, dat zowel telkens de Beker als de titel in de wacht sleepte.

  "Een nieuw seizoen brengt nieuwe ambities met zich mee bij de tegenstand," zegt basketbalicoon en kenner Rik Samaey (foto). "Maar het zal niet gemakkelijk zijn om de hegemonie van Oostende te doorbreken."

  "Het is een heel goed georganiseerd team, waarvan de ruggengraat altijd behouden blijft. Door het vertrek van Serron is Oostende wel een groot hart kwijt. Hij lag goed in de ploeg en bij het publiek."

  "Dat Oostende vorige week de Supercup verloren heeft is een mooie opsteker voor de Antwerp Giants. Maar veel meer belang hecht ik daar niet aan, want er waren enkele spelers afwezig door interlandverplichtingen."

  "Charleroi kan zich geen nieuw overgangsjaar veroorloven"

  Welke teams kunnen Oostende het vuur aan de schenen leggen? "Ik verwacht dat Charleroi en Bergen de dichtste belagers worden. Charleroi ging er vorig jaar roemloos uit tegen Brussels in de kwartfinales van de play-offs en kan zich geen tweede overgangsseizoen veroorloven."

  "Ik heb links en rechts horen waaien dat er nogal wat teams zijn die dit seizoen de aansluiting willen maken met de top en de strijd aanbinden met Oostende."

  "Maar Brussels, Aalst en Limburg zullen het volgens mij niet gemakkelijk hebben om al het goede van vorig jaar te bevestigen."

  "Of Aalst een voordeel heeft dat het geen Europees speelt dit seizoen? In de reguliere competitie laat je wel enkele zeges liggen als je ook op het Europese toneel actief bent. Maar als je met die Europese matchen in de benen naar de play-offs trekt, haal je daar dan voordeel uit."

  "Nieuwe competitieformule is geen goede zaak"

  Door het afhaken van Pepinster nemen er dit seizoen slechts 10 clubs deel aan de competitie. Daardoor wordt er teruggegrepen naar het systeem van de dubbele competitie, goed voor een totaal van 36 speeldagen.

  "Geen goede zaak", vindt Samaey. "Je krijgt te veel dezelfde wedstrijden. Zo zullen Charleroi en Oostende elkaar al 4 keer ontmoeten voor de play-offs."

  "Ik vind dat we moeten streven naar een competitie met twaalf teams. Maar het heeft ook geen zin om Pepinster erbij te houden, want we weten dat het al jaren niet meer gerechtvaardigd was dat Pepinster in eerste klasse speelde."

  Opvallend dit seizoen is dat liefst 8 op de 10 trainers Belgen zijn. "En ook het aantal en niveau van de Belgische spelers is aan het groeien. Het is nu gewoon nog hopen op een nog betere instroming van de jonge spelers."

  Programma speeldag 1
  Antwerp GiantsWillebroekzat 20.30u
  AalstarBrussels"
  OostendeBergen"
  LeuvenLimburg United"
  CharleroiLuik"