• home
 • video
 • pas verschenen

  Video: 5 memorabele Ryder Cups: van Miracle of Medinah tot War on the Shore

  Vijf memorable edities uit de rijke geschiedenis van de Ryder Cup.

  De Ryder Cup, de prestigieuze golfcompetitie tussen de VS en Europa, staat bol van de heroïek. Wij snorden vijf memorabele edities op. Geniet onder meer van The Miracle of Medinah, Battle of Brookline, The War on the Shore en Breakthrough at the Belfry.

  2012: "The Miracle of Medinah"

  Voor het eerst in de geschiedenis van de Ryder Cup speelt een Belg mee: Nicolas Colsaerts. Die laat meteen van zich spreken op de openingsdag in Medinah (VS), maar hij kan niet beletten dat de VS een voorsprong uitbouwt.

  Enkel dankzij een "bezeten" Ian Poulter kan het Europese team de achterstand aan het begin van de slotdag "beperken" tot 10-6. Maar met de spirit van de overleden Ballesteros zetten de Europeanen de scheve situatie in het hol van de leeuw nog recht.

  2006: Emoties voor Darren Clarke

  Darren Clarke, de huidige kapitein van Europa, was een captain's pick voor de Ryder Cup, ook al was zijn vrouw zes weken eerder overleden. Maar ondanks alle emoties was de Noord-Ier onstuitbaar en won zijn drie duels. Europa won ruim met 18,5-9,5. Na zijn enkelwedstrijd werden de emoties te veel voor Clarke.

  1999: "The Battle of Brookline"

  Na twee nederlagen op een rij waren de Amerikanen gebrand op de zege. Die werd voor eigen publiek behaald na een onvoorstelbare comeback en was voer voor controverse. Alles werd beslist in het duel tussen Olazabal (Spa) en Leonard (VS).

  Op de 17e hole maakte Leonard een onwaarschijnlijke putt, waarna de Amerikaanse spelers, hun vrouwen en enkele fans de zege al vierden terwijl Olazabal nog moest putten. De Spanjaard miste en de Ryder Cup ging naar de VS. Het gedrag van de Amerikanen kreeg veel kritiek vanuit Europese hoek.

  1991: "The War on the Shore"

  Door drie Europese successen op een rij en de slechte relatie tussen de Spanjaard Ballesteros en de Amerikaan Azinger was de spanning te snijden op de Ryder Cup in 1991.

  Na drie waanzinnig spannende dagen kwam alles aan op de laatste putt van de laatste wedstrijd. Europa zou de trofee behouden als de Duitser Bernhard Langer zijn putt voor par vanaf zo'n 2 meter maakte, maar hij miste.

  1985: "The Breakthrough at the Belfry"

  Jaren van Amerikaanse dominantie werden een halt toegeroepen in 1985. Onder leiding van Ballesteros en Langer diende het Europese team de Verenigde Staten hun eerste nederlaag sinds 1957 toe. Europa was in 1979 voor het eerst tegenstander van de VS, daarvoor namen de Amerikanen het op tegen Groot-Brittannië (en Ierland).

  Op Sporza volgen we de Ryder Cup in Hazeltine op de voet. We brengen ruime samenvattingen van de wedstrijden die op vrijdag en zaterdag worden gespeeld en zondagavond kunt u de ontknoping live bekijken op Canvas en livestream vanaf 20.55u.