• home
 • video
 • pas verschenen

  Veldrijders strijden in het zand van Oostende om 100e Belgische trui

  Van Aert veroverde vorig jaar de Belgische driekleur in Lille.

  Op 8 januari strijden de profs in Oostende om de nationale titel. Uniek op het parcours is de stalen brug die het strand met de Hippodroom verbindt. "Het is een parcours voor krachtige types, zoals bijvoorbeeld een Wout van Aert", zegt Paul Herygers.

  Dit seizoen wordt al voor de honderdste keer gestreden om de Belgische titel. Voor het eerst vindt het spektakel plaats in Oostende. Op 7 en 8 januari vormen het strand en de Hippodroom het toneel voor een strijd tussen de Belgische toppers.

  "Het parcours is 2.650 meter lang en kan onderscheiden worden in acht sectoren", zegt de organisatie. "In totaal rijden de renners 1.342 meter over gras, 480 meter door het zand, 413 over sintel, ligt er 80 meter asfalt en zijn er 335 meter bruggen."

  Een van die bruggen is een stalen hangbrug waarmee de Hippodroom, waar het grootste deel van het parcours ligt, verbonden wordt met het strand. De constructie is zes meter breed en acht meter hoog, met een hellingsgraad van 21 procent. "Dit is uniek", vertelt Renaat Schotte. "Het zal het merkteken worden van dit BK, een uithangbord en het zorgt ervoor dat de renners effectief over het strand kunnen crossen."

  Bij stormweer is er wel een alternatief parcours voorzien dat niet over het strand loopt.

  Herygers: "Parcours voor een type als Wout van Aert"

  "Het is niet het zwaarste parcours dat ik al gezien heb", oordeelt Paul Herygers. "Al liggen er wel een paar moeilijke passages. Vooral het stuk na het strand, wanneer de renners opnieuw over de brug moeten, zal lastig zijn."

  "Voorts zitten we natuurlijk ook aan zee, het spel van de wind zal zijn rol spelen. Dat is toch uniek. In Koksijde, waar ik wereldkampioen werd, kon ik de zee ruiken, maar niet zien. Nu zal dat wel het geval zijn."

  "De wind, het zand, de brug en een paar loopstroken: het is een parcours voor krachtige types, zoals bijvoorbeeld een Wout van Aert."