• home
 • video
 • pas verschenen

  IOC berispt 3 boksers (onder wie wereldkampioen) omdat ze gokten op boksmatchen in Rio

  De Ier Michael John Conlan (-56 kg) gokte op olympische boksduels in Rio.

  Drie boksers - twee Ieren en een Brit - die deelnamen in Rio, zijn door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) betrapt op het gokken op olympische boksduels. Ze kregen een stevige berisping en moeten een scholingsprogramma volgen. Anders mogen ze Tokio 2020 vergeten. Een van de drie is de Ier John Conlan, de wereldkampioen van 2015 en goed voor brons in Londen 2012.

  Het IOC maakte de namen van de drie bekend: naast de 24-jarige Conlan (-56 kg) gaat het om zijn 28-jarige landgenoot Steven Gerrard Donnelly (-69 kg) en de 25-jarige Brit Antony Fowler (-75 kg).

  Conlan is geen kleine naam: hij pakte brons in Londen en goud op het WK 2015. Hij werd in Rio verrassend uitgeschakeld in de kwartfinales: met een opgestoken middenvinger betichtte hij daarop de jury van corruptie.

  De drie kwamen in het vizier van een speciale IOC-eenheid die voor het eerst in de olympische geschiedenis gokgedrag en matchfixing door deelnemers moest traceren.

  De drie boksers plaatsten weddenschappen op bokspartijen in Rio. Het blijft voor het trio bij een berisping, omdat ze niet geprobeerd hebben om het resultaat van de kampen te manipuleren.

  Het IOC verplichtte hen wel om diverse zogeheten integriteitscursussen te volgen, anders kunnen ze een deelname aan Tokio 2020 sowieso vergeten.