• home
 • video
 • pas verschenen

  Wereldrecordhouder Ironmans Vanhoenacker (40): "Ik ga door zolang ik win"

  Marino Vanhoenacker staat na zijn overwinning in Chattanooga van zondag alleen op 1 in het lijstje van Ironman-winnaars. Onze 40-jarige landgenoot heeft al 15 van dergelijke loodzware wedstrijden gewonnen, niemand doet beter. De Nieuw-Zeelander Cameron Brown heeft er 14. Vanhoenacker: "Ik wil er graag nog een paar bijdoen."

  "Ik weet eigenlijk zelf niet hoe het komt dat het nu al een tijdje zo goed gaat", zegt Vanhoenacker. "Misschien is het omdat ik de laatste jaren veel rustiger en geduldiger geworden ben?"

  "Alles loopt op wieltjes. De trainingen kloppen en de wedstrijden lopen als een trein. Zo is het heel plezant sporten. Ik doe er nog altijd heel veel voor en het is niet dat ik totaal geen stress meer heb, maar ik lig er niet meer van wakker."

  "Ik denk nog altijd op dezelfde manier over triatlon als in mijn beginjaren, zo'n 20 jaar geleden. Misschien moet je evolueren met je tijd, maar mijn aanpak rendeert. Ik voel me er goed bij en ga dat nu niet meer veranderen. Ik amuseer me rot."

  "Natuurlijk moet je er veel voor laten, maar voor mij is dat normaal. Het hoort er gewoon allemaal bij: op stage gaan in december en januari. Voor bepaalde jongeren is dat mentaal al zwaar. Als je zo denkt, zal het een paar maanden later in de wedstrijden niet lukken."

  "Er is niet veel veranderd op mijn 40e"

  In de zomer mocht Vanhoenacker (ongetwijfeld op een groentetaart) 40 kaarsjes uitblazen. Dat is al wat voor een topsporter. "Van 39 naar 40 is er niet veel veranderd", relativeert hij.

  "Ik verzorg me goed en heb al een tijdje geen blessures meer. Maar het kan snel veranderen, daar moet je je ook bewust van zijn.

  "Ik heb mijn eerste Ironman in 2005 in Florida gewonnen en zit nu aan 15 stuks. Elke overwinning telt. De ene is niet belangrijker dan de andere. Ik win gewoon zeer graag en de smaak van elke zege blijft even zoet."

  Zou hij zijn 15 Ironmans toch niet willen inruilen voor 1 keer Hawaï, de triatlon der triatlons? "Neen, nooit. Die vraag hebben ze me al meer gesteld, maar neen. Ik zou er misschien wel een paar voor willen ruilen, maar zeker niet alle 15, want er zijn overwinningen bij die voor mij heel veel betekenen."

  En dus zal Hawaï altijd een leemte blijven in het rijkgevulde palmares van Vanhoenacker. "Twee jaar geleden had ik gezegd dat ik nooit nog op Hawaï zou deelnemen, maar vorig jaar stond ik er terug. Dit jaar niet, wie weet later nog eens. Het zal in elk geval niet meer zijn om te winnen, want dat is niet meer aan de orde."

  "Ga door als het plezant blijft"

  Ondanks zijn wereldrecord zal Vanhoenacker niet op zijn lauweren rusten. Er staan nog enkele lekkere hapjes op zijn menu. "Ik zou heel graag eens de Ironman in Nieuw-Zeeland winnen. Daar staat nog een rekening open en dan zou ik op elk continent een Ironman gewonnen hebben. Dat heeft nog niemand gedaan."

  "Lanzarote zit ook in mijn achterhoofd. Dat is een klassieker, een zeer lastige wedstrijd. Daar moet ik nog eens goed over nadenken. Dat ik dan moet doorgaan tot mijn 45e? (lacht). Mijn contract bij Topsport Defensie loopt nog twee jaar, dus die plak ik er zeker aan vast. Daarna zien we wel. Als ik nog win en het plezant blijf, zal ik doorgaan."

  Vanhoenacker in Chattanooga: