• home
 • video
 • pas verschenen

  Reus stopt na hobbelige wielercarrière: "Dodelijke slachtoffers waren laatste druppel"

  Kai Reus, ex-wereldkampioen bij junioren, stopt op 31-jarige leeftijd.

  Kai Reus (31) wuift het peloton uit. "Ik heb er vrede mee", zegt de veelgeplaagde Nederlander, die in 2003 wereldkampioen werd bij de junioren maar in 2007 ook elf dagen in coma lag na een val op training. Een nieuwe zware val in mei was het begin van het einde: "Ik kan het niet meer opbrengen. De zware valpartijen in de lente, waarbij jongens zwaargewond raakten of zelfs zijn overleden, raakten mij keer op keer. Mijn gezin is belangrijker dan mijn sport."

  Reus kende een atypisch carrièreverloop. Hij ruilde in 2002 de schaatsen in voor de fiets en toonde een jaar later zijn grote talent: hij won als junior de wereldbeker en werd wereldkampioen op de weg in Hamilton (Canada).

  Dat leverde hem in 2004 in Nederland de titel op van Sporttalent van het Jaar. Via de opleidingsploeg van Rabobank (waarvoor hij in 2005 de GP Cerami won) kwam hij in 2006 bij het grote Rabobank terecht. Hij zegevierde dat jaar in Luik-Bastenaken-Luik bij de beloften en combineerde de nationale beloftetitels in het tijdrijden en op de weg.

  In juli een jaar later sloeg het noodlot echter toe: tijdens een trainingsrit in Frankrijk kwam hij ten val, waarna hij elf dagen in een kunstmatig coma lag.

  Meer dan een jaar later maakte hij pas zijn rentree in het profpeloton. In 2009 won hij nog een rit in de Ronde van Groot-Brittannië, maar hij kreeg eind dat jaar ook klierkoorts. Midden 2010 stopte hij een eerste keer, omdat hij te veel last bleef hebben van oude blessures.

  "Mijn gezin is belangrijker dan mijn sport"

  Hij amuseerde zich een jaar met zijn oude liefde, het schaatsen, maar in juni 2011 begon hij aan een tweede carrière op de fiets. Via kleinere continentale teams in Nederland en de VS werkte hij zich weer op.

  Voor het Belgische Verandas Willems reed hij zich dit voorjaar in de kijker in de Omloop Het Nieuwsblad. Dat leverde hem prompt een stekje op bij het procontinentale Roompot.

  In mei kende hij echter weer tegenslag: hij viel letterlijk voor twee maanden uit in de Vierdaagse van Duinkerke. Daarna begon de angst de overhand te halen, vertelt hij op de website van Roompot en meer persoonlijk op zijn eigen Facebook-pagina.

  "Ik kan het niet meer opbrengen. Het frustreert mijn prestatiedrang en levensgeluk de laatste maanden. Nu ik besloot te stoppen, merk ik dat dit mij een beter gevoel geeft."

  "Ik ondervind nog steeds problemen van de val in Duinkerke. De dodelijke en comaslachtoffers die dit jaar in wedstrijden zijn gevallen, zijn voor mij de laatste druppel geweest. Die zware valpartijen raakten mij keer op keer. Ik kwam tot de conclusie dat mijn gezin belangrijker is dan mijn sport."

  "Ik heb er vrede mee. Gelukkig heb ik me het afgelopen jaar nog een paar keer kunnen laten zien en voor mezelf bewezen dat ik het nog kan."

  "Ik kijk terug op mooie jaren en ik had het vak van beroepswielrenner nooit willen missen. Met mijn wereldtitel in 2003 als hoogtepunt is al in 2007 het dieptepunt gekomen met het coma-ongeluk in Frankrijk. Het geestelijke en lichamelijke gevecht om daarna weer te kunnen functioneren als mens en als topsporter zijn voor mij de grootste overwinningen gebleken."

  Reus' afscheidsbrief op Facebook:

  Tweets over afscheid: