• home
 • video
 • pas verschenen

  Primeur: Jolien D'hoore rijdt ploegkoers op EK piste

  D'hoore, brons in Rio op omnium, rijdt geen omniums meer op EK's en WK's.

  Het EK piste van 19 tot 23 oktober in Frankrijk pakt uit met twee nieuwigheden: voor het eerst komt er een vrouwenploegkoers en het omnium - met vier onderdelen nog maar - wordt vernieuwd. Jolien D'hoore, die in Rio nog brons pakte op het omnium, rijdt in Saint-Quentin-en-Yvelines de ploegkoers.

  Het omnium stond in 2012 voor het eerst op het programma van de Olympische Spelen. Tot nu bestond het uit zes onderdelen, dat wordt herleid naar vier.

  De individuele achtervolging, de vliegende ronde en de tijdrit sneuvelen, de scratch, afvalling en puntenkoers blijven. Daar komt nog de temporace bij.

  In de temporace (voor de mannen 10 km, voor de vrouwen 7,5 km) zijn er elke ronde punten te verdienen: 2 voor de eerste, 1 voor de tweede.

  Voortaan zullen de vrouwen ook een ploegkoers op het EK-menu krijgen. Voor ons land doen normaal D'hoore en Lotte Kopecky mee. "Jolien gaf eerder aan dat ze geen omnium meer wou rijden op EK's en WK's, wel wilde ze gewoon voor het plezier nog wat op de piste koersen. Normaal neemt ze in Frankrijk deel met Kopecky aan de nieuwe ploegkoers." De ploegkoers, die al langer voor de mannen bestond, is een niet-olympische discipline.