• home
 • video
 • pas verschenen

  Froome: "Systeem van therapeutische uitzonderingen staat open voor misbruik"

  Chris Froome vindt dat het TUE-systeem aangepast moet worden.

  Tourwinnaar Chris Froome heeft zich uitgesproken tegen het huidige systeem van de therapeutische uitzonderingen. Dat is opvallend want de Russische hackers van Fancy Bears onthulden dat Froome er zelf gebruik van maakte.

  Russische hackers, die zichzelf de "Fancy Bears" noemen, hebben de voorbije weken tientallen medische attesten van sporters op de straatstenen gegooid.

  Al die sporters maakten gebruik van het zogenoemde TUE-systeem, waarbij ze een uitzonderlijke toestemming krijgen om een verboden product toch te gebruiken.

  Onder meer Tourwinnaars Chris Froome en Bradley Wiggins blijken van die uitzonderingsmaatregel te kunnen genieten. Vreemd genoeg vindt Froome zelf het huidige systeem discutabel.

  "Ik neem mijn voorbeeldfunctie ter harte en ik weet dat ik mij niet alleen aan de regels moet houden, maar nog verder moet gaan om zowel moreel als ethisch een voorbeeld te stellen", schrijft de Brit op Twitter.

  "Het is glashelder dat het TUE-systeem open staat voor misbruik. Ik ben van mening dat dit iets is wat het WADA (Wereldantidopingagentschap) en de UCI dringend moeten aanpakken."

  "Ik wil zelf niet iemand zijn die de regels tot het uiterste wil uitbuiten. Maar iedereen moet hierin zelf zijn verantwoordelijkheid nemen, tot er striktere regels komen."