• home
 • video
 • pas verschenen

  Engelse bondscoach Allardyce in nauwe schoentjes: "Voor 400.000 pond kom ik naar Singapore"

  Sam Allardyce heeft zichzelf in nesten gewerkt.

  Video player inladen...
  0 / 0
  Sam Allardyce is in de val van twee undercoverjournalisten gelopen. Reporters van The Daily Telegraph hebben de 61-jarige bondscoach van Engeland in een tien maanden durend onderzoek naar omkoping en gesjoemel in het Britse voetbal een aantal ontluisterende uitspraken ontlokt.

  Twee journalisten van The Daily Telegraph hebben Allardyce twee keer gesproken, vier uur in totaal. Het luik-Allardyce is maar een klein stukje in hun verhaal, maar wel een explosief. De mannen presenteerden zich als zakenmensen van een oosters consortium die advies wilden over hoe ze een graantje konden meepikken in de lucratieve Britse transfermarkt.

  Allardyce zegt dat de regels over het Third Party Ownership (TPO) makkelijk omzeild kunnen worden. TPO betekent dat de economische rechten, de zogenoemde transferrechten, voor een stuk eigendom zijn van een andere partij dan een voetbalclub. De FIFA heeft het systeem in mei 2015 verboden.

  "Ik ken voetbalmakelaars die niets anders doen dan verdienen aan het Third Party Ownership. Deze praktijken bestaan vandaag nog altijd met spelers die vanuit Portugal, Spanje, België en heel Zuid-Amerika en Afrika naar Engeland komen", zegt hij.

  Allardyce haalt als voorbeeld de transfer van Enner Valencia aan. Allardyce was trainer van West Ham toen hij de Ecuadoraan met behulp van een derde partij naar Londen haalde.

  Nietsvermoedend zegt Allardyce aan de undercoverjournalisten (klik hier voor het filmpje) dat hij voor de som van 400.000 pond (461.000 euro) naar Singapore of Honkong wil vliegen om daar te gaan uitleggen hoe ze de zaken best aanpakken.

  "Woy lulde de spelers in slaap"

  Allardyce is na het EK van dit jaar Roy Hodgson opgevolgd en verdient bij de Engelse bond 3 miljoen pond per jaar, bonussen niet meegerekend. In de gesprekken met de undercoverjournalisten laat hij zich trouwens laatdunkend uit over zijn voorganger, die hij met een spraakgebrek imiteert.

  "Hij lulde de spelers allemaal in slaap, Roy. Woy. Hij heeft geen persoonlijkheid. De spelers lieten hem in de steek. Hij was besluiteloos, waardoor hij de spelers niet genoeg vertrouwen kon geven."

  Gary Neville, tijdens het EK de rechterhand van Hodgson, kon ook geen genade vinden in de ogen van Allardyce.

  "Neville was een slechte invloed voor Hodgson. Ze hebben tijdens het EK tien minuten staan discussiëren of ze Rashford moesten laten invallen in het duel met IJsland. Hodgson had tegen Neville moeten zeggen: "Zitten en zwijgen, ik ben de baas"."

  Tot slot liet Allardyce nog eens zijn licht schijnen over de beslissing om Wembley helemaal te verbouwen. "Een belachelijke beslissing van de bond. Ze hebben 870 miljoen pond uitgegeven en zullen die schuld nog lang moeten afbetalen. Als ze elders een nieuw stadion gezet hadden, had dat 400 miljoen gekost."

  Engelse bond vraagt alle info op

  De Engelse voetbalbond wil voorlopig niet reageren op de strapatsen van Allardyce. De federatie heeft wel al contact gehad met The Daily Telegraph en gevraagd om alle informatie over de contacten die de undervoverjournalisten met Allardyce hadden vrij te geven.

  Tweet Lineker: